La Marató recaptarà fons per a la recerca científica del càncer
12 de desembre de 2012 a les 0:00La Marató de TV3, projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3, es farà diumenge 16 de desembre i estarà dedicada al càncer. Cerdanyola hi participa amb l'organització de diferents activitats.
El movimenta associatiu cerdanyolenc i l'Ajuntament organitzen diverses activitats (podeu veure el programa al document adjunt) al voltant de La Marató 2012 organitzada per TV3 i que tindrà lloc el proper diumenge 16 de desembre com a jornada central.
L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, a través del Museu i Poblat ibèric de ca n’Oliver, muntarà diverses activitats perquè qui ho vulgui pugui fer aportacions econòmiques que es destinaran a la marató solidària de TV3. Les activitats previstes són:
- - Dissabte 15 a les 12 h visita guiada a l'exposició temporal I+D. Ibers + Desenvolupament
- - Diumenge 16 a les 11.30h visita guiada al jaciment de ca n’Oliver amb el director de les excavacions.
- - Durant tot el cap de setmana, darrera oportunitat de veure aquesta exposició temporal I+D. Ibers + Desenvolupament que ens permet descobrir com alguns invents de fa 2.000 anys encara els fem servir avui (adaptats). Els infants que visitin l’equipament podran fer el joc de sala dels descobriments.
- - Les persones que visitin l’equipament i ho vulguin, podran fer una aportació econòmica que es destinarà a La Marató. El Museu us regalarà com a record de la visita un mocador de Ca n'Oliver i la xapa de l'exposició.
També la Residència de la Gent Gran de Canaletes, la Universitat Autònoma i diversos centres escolars organitzen activitats.
La investigació al voltant del càncer
La recerca científica va obrint noves vies per tractar i curar el càncer, amb grans avenços durant els darrers 10 anys. Tot i així, el càncer és la causa principal de mort de persones entre els 35 i els 70 anys. El director de la televisiva Marató de TV3, el periodista Lluís Bernabé, explicava que la possibilitat real que els avenços científics repercuteixin directament en el benestar dels pacients, ha estat la principal raó per dedicar la Marató al càncer, com ja es va fer al 2004.
Avui dia ja s’han identificat més de dos-cents tipus de càncers diferents I no hi ha dos tumors idèntics ni dos pacients iguals. Aquesta diversificació té un punt positiu, "ja que els càncers no es classifiquen en funció dels òrgans on s’hagin detectat, sinó en funció de la composició cel·lular dels tumors, actuant directament sobre l’ADN de cada pacient i guanyant en efectivitat". L'àmplia varietat dels diversos càncers es veurà reflectida al plató de TV3 durant la retransmissió de la Marató el proper dia 16. A més dels testimonis personals i l’opinió dels experts mèdics i científics, es donarà també la veu a l’anomenada part col·lateral del càncer, com són els familiars de malalts, psicooncòlegs i infermeres.
Lluís Bernabé destaca el paper que hi juga la Marató, "anant més enllà del programa televisiu per esdevenir part viva de la societat catalana, que sempre hi participa amb generositat d’una o altra manera".
En els darrers deu anys les investigacions han avançat més que en els trenta anys anteriors. S’han identificat molts tumors, s’ha desxifrat com funcionen determinades cèl·lules malignes i quins són els seus punts febles. Arran d’aquestes troballes s’han creat fàrmacs específics i s’està desenvolupant un nou tipus de medicina, l’anomenada medicina personalitzada. Gràcies a la investigació s’està aconseguint dissenyar el tractament més útil i menys agressiu per a cada pacient. En els propers anys, la recerca serà decisiva per trobar nous mètodes de prevenció, de diagnòstic, per conèixer millor el comportament de les cèl·lules malignes i per dissenyar teràpies més contundents.