Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Marxa per la Pau a Palestina denuncia una guerra entre rics i pobres
La Marxa per la Pau a Palestina denuncia una guerra entre rics i pobres

La Marxa per la Pau a Palestina denuncia una guerra entre rics i pobres

25 de novembre de 2002 a les 0:00

Pere Maruny, observador internacional de la Marxa per la Pau a Palestina, afirma que la situació a Gaza i Cisjordània és de "guerra total" no només de caràcter religiós i territorial, sinó també "de classe". Maruny participava divendres en una xerrada-debat celebrada a Can Feliu del Cantó.

L'observador de la Marxa per la Pau a Palestina critica l'existència de campaments de refugiats "que eren provisionals al 1948 quan es va crear l'estat d'Israel i encara continuen i que són com faveles, barris de la misèria" en què les condicions de vida són infrahumanes "amb humiliacions constants i desesperança".

Maruny manifesta que el conflicte a l'Orient Mitjà "lluny de ser un conflicte entre religions és és també un conflicte entre rics i pobres, entre els que tenen molt i mantenen els seus privilegis i els que no tenen res". Maruny remarca que quan Ariel Sharon diu que "els camps de refugiats són nius de terroristes s'hauria de pensar en les condicions en què viu aquella gent" amb nens que no saben llegir "però reconeixen a quina arma correspon cada casquet de bala". Pere Maruny considera que els atemptats terroristes són denunciables i rebutjables, però assegura que és encara pitjor la reacció de resposta que acostuma a donar l'exèrcit d'Israel "en la famosa guerra contra el terrorisme en què hauríem de saber qui mata més i qui viu amb més por".

Maruny remarca que les restriccions provocades per l'exèrcit d'Israel entre la població palestina afecta al màxim la seva vida qüotidiana i posa com exemple d'això les limitacions de mobilitat de les ambulàncies que s'han d'aturar en els diferents checkpoints que actuen com barrera en totes les carreteres.

Maruny comenta que les limitacions afecten també als sectors d'Israel favorables a un acord de pau, com les anomenades Dones de Negre que protesten contra el servei militar obligatori de 3 anys que han de realitzar els seus fills, i que reben grans pressions d'una "societat fanatitzada".