La ministra Garmendia visita un Sincrotró que no estarà en marxa definitivament fins el 2011
15 de desembre de 2008 a les 0:00La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha presidit avui el Consell Rector del Consorci del Sincrotró, el primer que es realitza a l'edifici del Sincrotró Alba a la nostra ciutat. Garmendia ha destacat la complexitat de la més important instal.lació científica en projecte al conjunt de l'Estat que no estarà definitivament en marxa fins el 2011.
Cristina Garmendia remarca que el Sincrotró Alba és una obra "de requeriments tècnics molt exigents" que serà la instal.alció científica més important de l'estat al costat del Gran Telescopi Canàries. La ministra de Ciència i Innovació assegura, a més, que és un exemple de la coordinació en aquesta matèria del govern de l'Estat i el de la Generalitat.
D'acord al calendari previst, a finals de 2009 s'hauran instal.lat els anells d'acceleració i de manetniment, al 2010 s'instal.laran els laboratoris exteriors per als equips d'investigadors, a mitjans del mateix any s'acabaran les obres de la instal.lació i entrarà en funcionament al 2011.
En aquest sentit, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, manifesta que el Sincrotró serà una gran oportunitat per impulsar un nou model d'economia fonamentat en la innovació del laboratori de llum i la potència d'un parc científic i empresarial que serà referència estatl i europea.
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, ha remarcat, precisament, que la ministra de Ciència ha manifestat la seva satisfacció per l'entorn on es situa el Sincrotró. Morral assegura que la transversalitat amb què treballarà el govern estatal i el de la Generalitat en aquest projecte suposarà un impuls a l'activitat del sector.
Un accelerador de partícules d'importància estratègica per a l'Estat
La instal·lació, un gran accelerador de partícules en forma d’anell d’uns 250 metres de perímetre, permetrà l’estudi de les propietats microscòpiques dels materials amb gran importància per a la recerca tant bàsica com aplicada.
La ministra de Ciència i Innovació ha realitzat una visita a les instal.lacions acompanyada pel conseller Huguet, l'alcalde de Cerdanyola, el president de la Comissió Executiva del Consorci del Sincrotró Alba, Ramon Pascual, i el rector de la UAB, Lluís Ferrer, entre d'altres. Els responsables del projecte han exposat Garmendia les característiques d'aquest equipament i el seu funcionament amb un canó d'electrons que produeix un feix inicial que s'accelera en el sincrotró fins a velocitats properes a la llum. Un cop accelerats, els electrons s'injecten en un anell d'emmagatzematge. Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència. Quan els electrons que circulen per l'anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d'ona que van d'allò visible als raigs X. Aquesta llum és molt focalitzada, polaritzada i s'emet en forma de pulsacions, com el flaix d'una màquina fotogràfica. La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions.
Aquest accelerador de partícules tindrà aplicacions no només per investigadors de ciència bàsica, sinó també en la indústria per dissenyar nous medicaments; millorar productes alimentaris; suprimir efectes secundaris i reforçar l'eficàcia de cremes i altres substàncies de la cosmètica; aconseguir noves fibres sintètiques pel sector tèxtil; o l'optimització de processos en les empreses de tractament de residus, entre d'altres