Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Mostra de Cinema Indígena obre avui el programa Tardor Solidària
La Mostra de Cinema Indígena obre avui el programa Tardor Solidària

La Mostra de Cinema Indígena obre avui el programa Tardor Solidària

7 de novembre de 2012 a les 0:00

La Mostra de Cinema Indígena, organitzada per Alternativa Intercanvi amb els Pobles indígenes, obre aquesta tarda, a les 19 hores, al Museu d’Art de Cerdanyola-MAC Can Domènech les activitats del programa Tardor Solidària que s’allargarà fins al 18 de desembre.

La sisena edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona es desplaça a Cerdanyola per a la projecció de pel·lícules i la realització d’un cinefòrum posterior, obrint una finestra a l’univers audiovisual dels pobles indígenes, les seves realitats i cosmovisions. L’activitat s’iniciarà a les 19 hores.

Neus Buerba, responsable de Projectes d’Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes, explica que la mostra és una oportunitat per veure produccions fetes pels propis pobles indígenes sobre la seves problemàtiques i les seves experiències de la vida diària.

Alternativa Intercanvi amb els Pobles Indígenes és una ONG especialitzada en cooperació amb els pobles indígenes d’Amèrica Llatina. Una de les línies de treball que segueixen és donar suport a la producció d’audiovisuals perquè creuen que “la comunicació és una bona eina per poder reivindicar els seus drets com a poble reconeguts per Nacions Unides”.

Buerba pensa que a través dels documentals es pot acostar la realitat indígena a la població d’aquí i, a més, amb aquestes produccions els indígenes poden expressar les seves reivindicacions, ja que, segons assegura, encara es troben amb vulneracions dels seus drets, amb explotació dels seus recursos naturals i dels seus territoris i de la seva identitat. Per això, indica que l’objectiu és donar “veu als sense veu”, a una població “que ha estat exclosa des de fa molts segles i que actualment té una producció audiovisual molt interessant”.

Amb la projecció de 3 pel·lícules (un documental i dos curtmetratges) i la participació de representants indígenes, la Mostra dóna l’oportunitat als espectadors de Cerdanyola d’aprofundir en el coneixement dels pobles indígenes, especialment d’Amèrica Llatina, sentir-ne la veu i conèixer la seva visió del món.

Després de les projeccions es celebrarà un cinefòrum que comptarà amb la presència de María Ovidia Palechor Anacona, una "dona indígena descendent del poble Yanacona" (Cauca, Colòmbia). Palechor participa en diverses iniciatives i processos socials que impulsen la revitalització del pensament de la dona indígena, des dels principis milenaris i amb el suport de les "autoridades mayores".

Neus Buerba valora positivament les sis edicions de la Mostra i remarca que tenen un públic fidel, però també constaten que cada any els arriba públic nou que s’acosta per primer cop a la realitat dels pobles indígenes. Als integrants d’Alternativa els sembla interessant poder seguir apropant aquesta problemàtica a la població perquè, segons destaca, molta gent “coneix la realitat dels pobles indígenes però moltes vegades des d’una perspectiva folklòrica” i no som conscients de la vinculació que hi ha entre la nostra vida diària i la manera de consumir i d’utilitzar els recursos que tenim amb la seva realitat. Per a Buerba, és una important reflexió perquè ens donem compte de que podem fer moltes coses per poder canviar aquesta situació.

Neus Buerba destaca que el perfil de participants en la Mostra de Cinema Indígena sol ser la d’estudiants universitaris, tot i que a Cerdanyola també hi ha un públic molt variat.

Les projeccions

L’activitat consisteix en la projecció de dos documentals i un llargmetratge. El primer documental és Nuestra casa grande sobre el poble indígena de Guarayo, de Bolívia, amb la direcció i producció de Samuel Pérez, Maria Reneé Urquiza, Tomas Candia – CEFREC, CAIB.

L’argument gira entorn una anciana guaraya que li explica a la seva néta com vivia el seu poble antigament i com les empreses fusteres van destrossar l’equilibri entre humans i natura a les seves terres. Aquest treball va rebre una menció especial al Festival Anaconda 2011.

També es podrà veure el documental País de los pueblos sin dueños, sobre els pobles indígenes del Cauca, a Colòmbia, amb la direcció i producció de Tejido de comunicación para la verdad y la vida, ACIN.

A Colòmbia hi ha més de 100 pobles indígenes i aquest documental ens mostra una problemàtica. Davant de tàctiques estatals com la militarització dels territoris, assassinats sel·lectius, la deslegitimació i criminalització dels moviments indígenes, i la consagració de l'etnocidi, els pobles del Cauca es van aixecar el 2008 en un moviment en defensa del pensament, la paraula i la dignitat. Durant 61 díes va gestar-se l'anomenada Minga Social i Comunitària. Un testimoni de valentia, fortalesa i persistència. El documental va rebre el Premi a la Defensa dels Drets dels Pobles Indígenes al Xè Festival Internacional de Cine i Vídeo dels Pobles Indígenes (Equador 2010) i el Premi Nacional Documental, Colòmbia (2011).

Per últim, es passarà La Terra és nostra sobre diversos pobles de Bolívia i Equador, amb la direcció i producció de Carlos Álvarez Zambelli. En una ciutat qualsevol del nord, a una sèrie de personatges se'ls transforma la seva vida quotidiana per uns segons, i se'ls rebel·la el que està succeïnt a l'altra banda del món. Una reflexió sobre la contribució particular de cadascú al context d'injustícia social global, i per reflexionar sobre nous llaços de solidaritat.

El treball va rebre una Menció especial per la seva creativitat en la construcció d'un missatge que busca provocar la reflexió a la consciència de l'univers urbà independent al seu país-nació en l’Xè Festival Internacional de Cine i Vídeo dels Pobles Indígenes (Equador, 2010).

Per a més informació, es pot consultar el dossier de premsa i les webs: http://alternativa-ong.org/ / visioindigena.org

Properes activitats

Les activitats del programa Tardor Solidària, impulsat per les ONGs locals, les entitats del tercer sector i l'Ajuntament, continuen demà amb la projecció de la pel·lícula Elefante blanco, a càrrec de Xiscnèfils. Es tracta d'una pel·lícula argentina que presenta una dura descripció de la pobresa i de les maneres de lluitar-hi en contra. Començarà a les 21,30 hores, al teatre de l'Ateneu.

Dissabte, 10 de novembre, en el marc de la festa de Sant Martí, es farà la Mostra d'entitats i una rifa solidària a benefici de les entitats del sector social. a la plaça de Jaume Grau i Altayó. La Mostra pretén donar a conèixer la seva tasca solidària als països més pobres. La jornada s'amenitzarà amb activitats infantils i espectacles musicals i folklòrics. També es realitzarà una rifa solidària a benefici d'aquestes, per als bancs d'aliments i menjador social de la ciutat.