La Mostra de Dansa aixeca el teló de la diversitat amb grups d'Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia
12 de juliol de 2006 a les 0:00La inauguració de la XXIII Mostra de Dansa de Cerdanyola tornava a omplir ahir el teatre de l'Ateneu en un festival que és garantia d'èxit a la ciutat i que va arrencar força aplaudiments d'un públic que va obligar a obrir les portes del teatre per fer més respirable l'ambient xafogós de la jornada. Quatre continents estan representats amb músiques i danses de Kènia, Índia, Puerto Rico, Armènica i Catalunya.
La Mostra Internacional de Dansa de Cerdanyola, que organitza l'esbart dansaire Sant Marçal, obria ahir la seva vintitresena edició amb gran èxit de públic que va aplaudir de manera entusiasta les primeres actuacions dels grups participants al festival: Bert, d'Armènia; Fanka, de Kènia; Guarionex, de Puerto Rico; Shilpagya, de l'Índia; a més del grup amfitrió, l'esbart Sant Marçal.
Les primeres impressions d'aquesta actuació indiquen que ens trobem amb un festival molt divers culturalment amb estils musicals, danses i vestuari diferents que conformen un caleidoscopi cultural. La delicadesa de les dones -atenció a com gesticulen amb les mans- i la marcialitat dels homes del grup armeni es combinen amb la potència exòtica dels kenians on destaca l'espectacularitat de les danses Massai, l'elegància i vistositat del grup indi -especialment pel que fa a l'actuació de les dones- i l'alegria festiva de les músiques i balls del Carib que practica el grup de Puerto Rico. La mediterrània és la representació que ostenta el grup cerdanyolenc que hir destacava en l'actuació amb el ball de màscares Disfressada.
Els grups
El grup de dansa armeni Bert es caracteritza per practicar balls religiosos, rituals i representacions del dia a dia tradicionals en la dansa armèrnia amb balls masculins marcats per un caràcter belic i heroic mentre les dones acostumen a representar activitats quotidianes.
De Fanaka, el grup kenià, es destaca la seva energia amb danses rituals de l'activitat quotidiana que representen tant una escena de caça com la circumcissió ritual dels joves. La potència de salt dels Massai marca la nota més espectacular d'aquest grup africà.
El Ballet Folklórico Gurionex de Puerto Rico porta 28 anys recuperant tradicions i costums del Carib amb un espectacle que han batejat com tropicalisme i que mostra l'evolució dels ritmes alegres d'aquesta part d'Amèrica. La guaracha, mambo, guajira, salsa i carnaval sóns els ritmes i temes que conformen el repertori principal de Guarionex.
Des de l'Índia arriba Shilpagya que difon la cultura d'aquest país continental però no només amb danses folklóriques sinó acostant també els balls clàssics i fins i tot de les pel.lícules de l'anomenat Bollywood. Cal destacar en aquest grup els vestits típics i ornaments artesanals que msotren en escena que han estat dissenyats per la codirectoral del grup, Pooja Shah.
L'esbart dansaire Sant Marçal de Cerdanyola aporta a la Mostra no només les danses locals que reflecteixen principalment la vida quotidiana tradicional, sinó que dóna un pas més en la representació de la Mediterrània amb danses de Mallorca que ja van presentar a la nostra ciutat durant el Roser de Maig.
Obertura amb satisfacció
La inauguració de la Mostra va comptar amb la participació de l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, qui va destacar la importància del festival i l'oportunitat de gaudir d'una trobada de diversitat cultural que suposa aquesta iniciativa. Morral va destacar en la bevinguda als grups que Cerdanyola és "una ciutat d'acollida que veurà com la dansa popular l'impregna" durant els dies de la Mostra.
El director artístic de l'esbart Sant Marçal, Andreu Sala, explicava posteriorment que enguany el festival suposa una mostra "variada i completa" i remarca que en actuacions com la d'ahir el grup local es supera davant la competència que suposen l'actuació d'altres cossos de ball.
Sala es mostra satisfet de la resposta del públic "que ha estat immillorable com demostra que s'hagi tingut que obrir les portes del teatre", tot i que lamenta la baixa assistència a l'actuació dels grups durant el matí a Xarau, on els músics i ballarins,s'hostatgen durant aquesta setmana i que volia ser una mostra d'agraïment als veïns.
Per la seva banda, en representació dels grups estrangers, Jorge Villafañe, director del grup de Puerto Rico, explicava a Cerdanyola Ràdio (105.3 FM) la bona relació entre els grups sense que la diferència idiomàtica sigui "cap obstacle". De fet, considera que les diferències culturals els fan interessar-se més entre ells. Villafañe destaca la similitud existent entre el seu grup i el de Kènia marcat pel passat africà de part important de la població caribenya, mentre remarca el misticisme del grup indi i la disciplina i acrobàcies dels ballarins armenis.
El director del grup americà assegura que el tast gastronòmic no decebrà ningú amb un plat típic de la Nit de Nadal amb arròs, gra, carn de porc, amanida i unes postres a base de coco
Programa
La Mostra de Dansa s'inaugurava ahir, però el programa s'allargarà fins diumenge vinent. És el següent:
Dimecres, 12 de juliol
- 20 hores. Actuació als barris. Armenia a la plaça Sant Medir. Puerto Rico al Centre Cívic Montflorit i Índia als Pinatons de Les Fontetes
- 21 hores. Kenia al Centre Cívic Bellaterra
Dijous, 13 de juliol
- 20 hores. Avui balla el poble. Plaça de l'Ateneu
- A continuació. Mostra gastronòmica
Divendres, 14 de juliol
- 22 hores. Concert de Música. Tots els grups i Cobla Sabadell. Teatre de l'Ateneu
Dissabte, 15 de juliol
- 19 hores. Cercavila. Sortida del col.legi Xarau fins al parc del Turonet. Amb la col.laboració de Trabucaires, Geganters, Agrupació Musical, Arriers, Centro Aragonés, Bastoners de Castellar, Geganters de Barberà, Geganters de Gràcia de Sabadell
- 22.30 hores. Acte Central de la Mostra. Camp de futbol de Santa Anna.
Diumenge, 16 de juliol
- 19 hores. Ballen les entitats locals. Casa de Andalucía, Centro Aragonés i totes les seccions de l'esbart Sant Marçal
De l'11 al 16
- Concurs fotogràfic a tots els escenaris