Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La mùsica de Jordi Savall lligarà avui l'art amb la defensa dels Drets Humans
La mùsica de Jordi Savall lligarà avui l'art amb la defensa dels Drets Humans

La mùsica de Jordi Savall lligarà avui l'art amb la defensa dels Drets Humans

10 de desembre de 2003 a les 0:00

Jordi Savall, un dels millors intèrprets de música antiga, actua aquesta nit a Cerdanyola. El concert de Savall s’iniciarà a les 21 hores a l’església de Sant Martí i està organitzat per la secció local d’Amnistia Internacional amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans. Savall oferirà el concert Les veus humanes, amb un repertori de música dels segles XVII i del XVI composades per a Viola de Gamba.

Jordi Savall, veí de Cerdanyola, esta considerat el millor intèrpret de viola de gamba ,un instrument antic predecessor del violoncel. Tot i que músic porta molt temps investigant i recuperant partitures de música medieval, la celebritat li va arribar l’any 1991 amb la pel·lícula Tout le matins du monde, on Savall va ser l’encarregat de la banda sonora. Des d’aleshores, i amb la creació de la Capella Reial de Catalunya, Jordi Savall ha obtingut molts reconeixements com la Creu de Sant Jordi o la medalla d’or de Bellas Artes.

El músic interpretarà avui peces de Bach i d’altres compositors amb un instrument que es va construir al any 1697 a Londres. Per la utilització dels instruments antics, per la recerca i  recuperació de texts antics i per la tasca de difusió de aquestes musiques, es pot considerar a Savall com un arqueòleg. Però ell prefereix considerar-se com un investigador perquè el que troba són “unes composicions antigues que tenen la mateixa vigència” actualment que quan es van fer.

Savall afirma no poder queixar-se de l’èxit de vendes dels seus enregistraments discogràfics, tot i ser considerades per a minories, i comenta que una de les explicacions sobre l’èxit de la música antiga radica en composicions que en moltes ocasions estaven molt unides amb la musica popular.

Respecte a l’actuació  d’avui, Savall està convençut de que l’acústica de l’església de Sant Martí serà prou bona com per fer arribar al públic el so d’uns instruments antics que no tenen tanta potència  com els actuals. De fet, destaca, les esglésies eren el lloc natural dels concerts. El músic indica que l’actuació d’avui pot ser una oportunitat per descobrir “un univers estètic i espiritual” i per conèixer “la bellesa d’èpoques passades”.

El concert està organitzat per la secció local d’Amnistia Internacional amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans amb, segons Montserrat Garriga, presidenta de la secció local, de denunciar la vulneració d’aquests drets, però també “fer arribar aquest missatge a més gent” amb un acte de caràcter cultural i lúdic. L’objectiu del concert és difondre la Declaració Universal dels Drets Humans, a través d’un acte simbòlic amb el qual es defensa "la validesa i la possibilitat de totes les persones del món a gaudir dels drets fonamentals, sense consideracions de sexe, edat, ètnia, origen cultural o lingüístic, orientació sexual, ideologia política o creença religiosa". Des d'AI remarquen que la música ésvehicle de tolerància entre diferents cultures, ideologies i religions i "ara és més important que mai" defensar aquests valors.

L’actuació obre el programa cultural de nadal que ha preparat l’Ajuntament amb el suport de diverses entitats. Dins aquest programa destaca també una altra actuació musical, la de Lluis Llach que preestrenarà a Cerdanyola el seu nou espectacle, Poetes, el dia 20 al teatre de l’Ateneu. Aquest acte, segons indica la regidora de Cultura, Consol Pla, serà l’inici "d’una programació estable de música, teatre i dansa" al teatre de l’Ateneu de cultura.

D'altra banda, aquesta tarda, a partir de les 18 hores, els professors de l'escola municipal de Música Aulòs interpretaran al teatre de l'Ateneu, i amb entrada lliure, el Trencanous  de Txaikovski.