Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La multinacional Panattoni farà el Data Center més gran de Catalunya al Parc de...
La multinacional Panattoni farà el Data Center més gran de Catalunya al Parc de l'Alba Vista del Parc de l'Alba mirant cap a Barcelona amb la ubicació del. CPD de Panattoni a la dreta (Cedida)

La multinacional Panattoni farà el Data Center més gran de Catalunya al Parc de l'Alba

11 d'abril de 2023 a les 11:26

El promotor immobiliari logístic-industrial Panattoni s’instal·larà en uns terrenys de 68.000 m2 i formalitzarà la compravenda de la parcel·la amb el Consorci del Parc de l’Alba per un preu de venda de 30,67 milions d’euros

El Consorci del Parc de l’Alba, integrat per l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, i l’Ajuntament de Cerdanyola, i la multinacional nordamericana Panattoni han formalitzat la compravenda d’una parcel·la que el planejament urbanístic qualifica amb clau CPD, per ubicar un Centre de Processament, emmagatzematge i distribució de Dades (CPD). Els terrenys tenen una superfície de 68.000 m2i un preu de venda de 30,67 milions d’euros.

En aquesta parcel·la, Panattoni preveu la construcció d'un campus tecnològic i  s'espera que sigui el Data Center més gran per ser desenvolupat a Catalunya durant els propers anys, que comptarà amb una potència instal·lada de 42 MW. La inversió estimada per al desenvolupament del projecte arriba als 300 milions d’euros. La seva primera fase, que començarà a construir-se a finals del 2023, tindrà una superfície aproximada de 42.000 m2.

Els terrenys estan situats al llarg de l’Avinguda de la Ciència, on ja hi ha ubicades empreses com Natura Bissé, Stradivarius, Sener, i La Caixa, entre d’altres. A més, des del Consorci del Parc de l’Alba remarquen que Pannattoni es beneficiarà “d’un emplaçament excel·lent, amb accés directe a l’autopista AP-7 i a només 20 minuts de Barcelona, i prop d’edificis i equipaments destinats a la recerca i la innovació com és el Sincrotró Alba i el Parc Científic i Tecnològic i la UAB”.

L'enginyeria i el disseny d'aquest centre de dades estarà a càrrec de Quark, companyia líder en Arquitectura, Enginyeria i Project Management per a Data Centers. El futur operador i arrendatari serà definit després de la celebració d'un procés ordenat que s'engegarà a mitjans del mes d'abril, i estarà liderat per Colliers en col·laboració amb Telam Partners.

Jose María Guilleuma, director de la Divisió de Data Center de Colliers, assenyala que “el projecte dissenyat per Panattoni a Cerdanyola confirma la posició de l'àrea metropolitana de Barcelona com a ubicació privilegiada per als centres de dades a la Mediterrània”. Guilleuma indica que la ubicació del projecte és “estratègicament significativa” i contribuirà a ampliar la infraestructura digital de la multinacional a tot el sud d’Europa i el nord d’Àfrica. Per la responsable de Colliers, “Barcelona està preparada per ser un actor clau al mercat dels centres de dades”.

En aquest sentit, Silvia Sorribas, directora general de Telam Partners, destaca la seva satisfacció per “col·laborar amb marques líders globals com Panattoni i Colliers en aquest gran projecte” Sorribas creu que, “per la seva situació geogràfica i estabilitat institucional”, Espanya s'està posicionant com una de les “principals destinacions d'inversions estratègiques a Europa”. Aquest centre de dades a Cerdanyola, afegeix,  “per la seva dimensió i impacte”, està en línia amb aquesta visió.

El Parc de l’Alba

El Consorci del Parc de l’Alba és l’encarregat de promoure el desenvolupament del Parc de l’Alba. Actualment, el Consorci, a través de l’INCASÒL, està gestionant la comercialització d’unes 60 hectàrees de sòl per activitat econòmica i residencial.

Des del Consorci remarquen que el Parc de l'Alba s’està consolidant “com una de les grans reserves de sòl públic” a l’àmbit metropolità de Barcelona amb un “nou barri, que properament s’urbanitzarà pel sector més pròxim a la ciutat de Cerdanyola, que disposa de terrenys per a fer-hi cases per a 15.000 nous residents, amb un potencial per a 5.377 habitatges, el 47 % dels quals de protecció oficial”. El barri disposarà, subratllen, d’una “xarxa de parcs urbans de fins a 200 hectàrees i està ubicat a la falda” del Parc Natural de Collserola. Amb una inversió pública estimada de fins a 450 milions d’euros, s’hi preveuen acollir noves empreses al voltant del gran equipament científic del Sincrotró ALBA.

Panattoni

La Panattoni Development Company es va fundar a Califòrnia el 1986 per Carl Panattoni i actualment està considerada una de les promotores immobiliàries més grans del món de capital privat i multiserveis. En els anys successius la companyia es va expandir, inicialment pels Estats Units i el Canadà, i després a Regne Unit i la resta del continent europeu.

Des de la companyia asseguren que Panattoni ha crescut fins a convertir-se en l'especialista immologístic més gran d'Europa amb experiència provada en el desenvolupament, la construcció i la gestió d'espai industrial. Els equips locals i internacionals del grup cobreixen el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Polònia, Espanya, Portugal, Eslovàquia, República Txeca, Hongria i els països nòrdics.

Galeria d'imatges