Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La municipalització de les escoles-bressol queda en suspens enmig d’una picabara...

La municipalització de les escoles-bressol queda en suspens enmig d’una picabaralla plenària sobre informes

27 d'abril de 2018 a les 12:42

El govern de CompromísxC destaca que la proposta de gestió a través  de l’empresa municipal té l’aval de nou tècnics de l’Ajuntament, mentre la gran majoria de l’oposició insisteix que els informes desfavorables de Secretaria i Intervenció són contundents i subratllen que no es pot fer ús de Cerdanyola Promocions.

Era el punt més destacat del Ple d’abril i ni tan sols es va votar. Va quedar sobre la taula a petició del PP secundada per la majoria de l’oposició consistorial. La modificació del projecte d’establiment i prestació de servei públic d’escola bressol municipal de Cerdanyola, perquè l’empresa municipal Cerdanyola Promocions s’encarregui de la gestió de les escoles de 0 a 3 anys Montflorit, Turonet i Cordelles, ha quedat en suspens.

El govern defensa que el model actual no es pot mantenir

La regidora d’Educació, Elvi Vila, destaca que actualment el model de gestió de les escoles-bressol públiques de Cerdanyola és híbrid ja que la porten empreses privades però amb molta participació de l’Ajuntament. Vila indica que no hi ha externalització i sí una intervenció directa dels serveis educatius més enllà d’un seguiment de control. Però la regidora afirma que la normativa impedeix mantenir aquest model.

Segons Vila, una comissió interdepartamental de l’Ajuntament amb participació de 8 serveis diferents “avala clarament” la recuperació d’un servei públic amb municipalització de gestió a través de Cerdanyola Promocions i garantia de qualitat educativa, qualitat que tots els grups destaquen de l’actual model pedagògic als centres públics de 0 a 3 anys.

Per a la regidora, l’actuació de l’oposició suposa “amagar-se” darrera informes per defugir el debat polític sobre el model de gestió.

L'oposició diu que hi ha informes demolidors que no deixen marge de maniobra

El regidor del PSC Carlos Cordón destacava que la gestió indirecta actual ha demostrat ser un model d’èxit mentre que la proposta que plantejava el govern de CompromisxC “no aporta millores i genera dubtes”. Cordón indica que, tècnicament, els informes desfavorables a l’expedient de Secretaria i Intervenció “no deixen marge de maniobra” als grups municipals. El regidor socialista apunta que l’empresa municipal no té estructura per assumir la gestió i els informes indiquen que “no es pot fer ús” de Cerdanyola Promocions “de forma categòrica.

La portaveu d’ERC, Helena Solà, remarca que la gestió directa de les escoles-bressol és una prioritat per al seu grup, però assegura que l’expedient és “indefensable” amb un últim informe d’Intervenció “que és demolidor” i que insisteix que Cerdanyola Promocions no pot portar la gestió de la manera que es planteja. “És un escàndol”, afirma Solà.

També des de C’s consideren que els informes posen en qüestió principis bàsics de sostenibilitat. La regidora Sonia Rodríguez lamentava que no s’incorporessin propostes de millora del seu grup en relació a ajudes a les famílies, introducció d’una tercera llengua o aules d’estimulació multisensorial, entre d’altres.

El portaveu del PP, Manuel Buenaño, que va demanar que el punt quedés sobre la taula, destaca que els informes de les habilitades indiquen reiteradament que hi ha falta de justificació o acreditació en un nombre important d’elements de l’expedient.

El PDeCAT considera que hi ha municipalitzacions que són positives, però en aquest cas “no s’està buscant la fórmula més sostenible i eficaç”. Encarna Linares subratllava que portar la gestió de les escoles-bressol a Cerdanyola Promocions seria una errada “perquè no té prou recursos ni materials ni humans”. Per a la regidora, una gestió indirecta amb una sola empresa per a les tres escoles-bressol podria ser més eficaç i tenir control i garanties de mantenir la qualitat educativa actual.

L’únic grup que donava suport al govern era el d’ICV/EUiA –tot i que es va abstenir en la votació per deixar el punt sobre la taula de debat-. Maria Reina considera que la gestió a càrrec de l’empresa municipal és una “evolució natural” de l’actual model ja que reuneix el millor de la gestió directa –els recursos públics- i de la gestió indirecta –la falta d’encotillament que provoca l’Administració-.

El govern es mostrava molt crític amb el posicionament de l’oposició i acusava els altres grups de valorar molt els informes dels habilitats i molt poc els de 9 tècnics municipals, mentre el portaveu del PP acusava el govern de faltar el respecte a la secretària i la interventora municipals.

Informes que emmascaren el debat

La regidora d’Educació assegura que hi ha grups “que s’amaguen” darrera els informes desfavorables per defugir el debat polític quan l’actual model no pot continuar per raons legals:

L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, insistia que el debat havia de ser municipalitzar o no i que el govern defensava la municipalització com millor opció des d’una perspectiva econòmica, tècnica, de retorn a la població i de garantia de model pedagògic. 

 

Galeria d'imatges