La municipalització de les escoles-bressol torna al Ple sense canvis en els posicionaments
9 de maig de 2018 a les 11:15Una sessió extraordinària del ple de l'Ajuntament de Cerdanyola debatrà avui, 9 de maig, a les 19 hores, un únic punt: la municipalització de la gestió de les tres escoles bressol municipals (EBM), Montflorit, Turonet i Cordelles, actualment privatitzat. Aquest punt va quedar damunt la taula el passat ple d'abril i tot indica que l’oposició continuarà sense donar suport a l’expedient, que el govern planteja que serà “la darrera oportunitat per municipalitzar el servei d'EBM que hi haurà aquest mandat”.
El govern de CompromísxC afirma que vol “arribar a acords que permetin recuperar la gestió pública del servei” i recorda que era un dels punts “del programa de govern fruit d'un acord entre diferents” forces polítiques amb ERC, PDeCAT i ICV/EUiA.
Per al govern no hi haurà més oportunitat de municipalitzar aquesta gestió en aquest mandat: “ o s'aprova el punt o es rebutja”, indiquen i manifesten que “si es decideix deixar-lo sobre la taula, com el passat ple, el govern anuncia que donarà per tancada la carpeta i no el tornarà a portar a ple” i que s'haurà d'esperar que el proper mandat hi hagi una correlació de forces favorable a les municipalitzacions.
Municipalitzacions estratègiques que suposen milores
Des del govern remarquen que “les municipalitzacions són prioritàries i estratègiques per a la ciutat, donat que suposen una millora en molts aspectes” ja que “és la millor forma de gestió perquè garanteix el control municipal i el model educatiu”. En el cas de les EBM, els responsables del govern indiquen que aquesta actuació, a través de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions, permetria “reinvertir els beneficis en la millora del propi servei, en lloc de que quedin en mans privades, i resoldre les desigualtats salarials actualment existents”.
El govern local recorda que la gestió municipal ja es va posar en marxa en el passat en una escola bressol i es va demostrar satisfactòria, tot i que posteriorment es va decidir privatitzar-ne la gestió.
Aquest punt va quedar sobre la taula a petició de la gran majoria de forces de l’oposició que insistia que els informes desfavorables de Secretaria i Intervenció són contundents i subratllaven que no es pot fer ús de Cerdanyola Promocions per portar aquesta gestió. El govern, però, destacava que l’expedient compta amb l’aval de 9 tècnics de l’Ajuntament.
Així, el regidor socialista Carlos Cordón indicava que aquests informes “no deixen marge de maniobra” als grups municipals; la portaveu d’ERC, Helena Solà, deia que l’ un últim informe d’Intervenció era “ demolidor”; la regidora de C’s Sonia Rodríguez lamentava que no s’incorporessin propostes de millora del seu grup; el portaveu del PP, Manuel Buenaño, destaca que els informes de les habilitades indiquen reiteradament que hi ha falta de justificació o acreditació en un nombre important d’elements; la regidora del PDeCAT Encarna Linares subratllava que portar la gestió de les escoles-bressol a Cerdanyola Promocions seria una errada “perquè no té prou recursos ni materials ni humans”.
L’únic grup que donava suport al govern era el d’ICV/EUiA –tot i que es va abstenir en la votació per deixar el punt sobre la taula de debat-. Maria Reina considera que la gestió a càrrec de l’empresa municipal és una “evolució natural” de l’actual model ja que reuneix el millor de la gestió directa –els recursos públics- i de la gestió indirecta –la falta d’encotillament que provoca l’Administració-.
Expedient sense canvis
El govern ja avisa que l'expedient que es portarà al ple extraordinari és el mateix que es va dur al ple d'abril i l’oposició ja avisa que no esperin un resultat diferent al plenari anterior si l’expedient és el mateix. De fet, el PP ha demanat la desconvocatòria de la sessió plenària.
Des del govern es recorda que l'expedient “no el fa el govern, únicament l'encarrega, i és el personal municipal qui l'elabora i fa els informes que considera necessaris”. L'executiu local indica que “no qüestiona la feina del personal municipal i confia plenament en la seva feina”.
El govern conclou que insisteix que “si es vol municipalitzar el servei d'EBM el ple extraordinari és l'única opció possible” i exposa que “si algú té dubtes o pensa que s'assumeixen riscos personals per aprovar-ho, el govern respon que la política és precisament això, saber què és prioritari i apostar per això”. El govern surt així al pas de la valoració d’ERC destacant que no fer cas de les advertències als informes desfavorables de Secretaria i Intervenció “pot suposar greus problemes en el desenvolupament futur de l’activitat de les Escoles Bressol o, en alguns casos, conseqüències legals pel govern i els regidors responsables”.
L'executiu local manifesta que vol que hi hagi debat polític al ple sobre si es vol o no municipalitzar el servei i assegura que “amagar-se darrera de qüestions formals (i especialment quan es fa amb demagògia) només demostra la voluntat de no tenir aquest debat, o pitjor encara, que es prioritza desgastar el govern municipal encara que sigui a costa de perjudicar la ciutat”. El govern afegeix que això s'ha vist com passava a altres ciutats properes, i fa una crida a prioritzar l'interès de ciutat per davant del de partit.