La musicoteràpia es revela com a un tractament en alça en les malalties degeneratives
22 d'octubre de 2012 a les 0:00L’Ateneu acollia dijous la presentació del llibre “Aplicación de la musicoterapia en la enfermedad de Parkinson", de Conxita Bentz, un acte organitzat per la delegació local de Parkinson Catalunya.
La música arriba com cap altre art al més profund de l’ésser humà i mou totes les nostres emocions produint grans canvis en el nostre interior, per això té un gran poder terapèutic. Així ho creu, Conxita Bentz, pianista, compositora, professora de música, musicoterapèuta i autora del llibre Aplicación de la Musicoterapia en la enfermedad del Parkinson que es va presentar dijous a l’Ateneu, organitzat per la delegació local de Parkinson Catalunya.
Bentz explica que l’aplicació de la música en el parkinson i altres malalties neurodegeneratives serveix per millorar l’estat d’ànim de la persona i garantir una major qualitat de vida. El parkinson afecta sobretot al moviment, amb la música “es poden recuperar els moviments i posar ordre dins dels desordre”, segons l’autora, ja que la música és mètrica, és ritme, tot va mesurat, i els patrons melòdics i rítmics fan que aquestes persones “puguin controlar el seu ritme intern que està descontrolat”.
Totes les músiques són vàlides per fer-les servir en musicoteràpia. Per exemple, els ritmes binaris s’utilitzen per ajudar a caminar i no aturar-se. Els ternaris, com els dels vals, produeixen desinhibició i fan que per als malalts “desapareguin els obstacles”.
La musicoteràpia s’aplica a tot tipus de malalties, però amb diferents tècniques segons sigui la patologia. Segons Conxita Bentz, cada dia hi ha més hospitals que l’utilitzen, així com les presons i també en termes de prevenció com, per exemple, per evitar l’estrès.
L’autora del llibre explica que quan va estudiar musicoteràpia va observar que tota la documentació i bibliografia estava en anglès, per això va decidir escriure un llibre en castellà, sense terminologia tècnica i que el pogués entendre tothom: malalts i cuidadors.
L’obra està dividida en quatre parts: el tractament de la veu a través del cant, el moviment, l’emoció, que segons remarca “és la part més important del tractament i la part cognitiva perquè “a través de la música es rehabiliten moltes memòries: la de la melodia, la de la lletra i la rítmica”.
Conxita Bentz comenta que la musicoteràpia no és posar música i prou, sinó que es treballa conjuntament amb l’equip mèdic per establir sempre el tractament més adequat.