Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Nit Solidària del Rotary Club vol crèixer per ser de tota la ciutat
La Nit Solidària del Rotary Club vol crèixer per ser de tota la ciutat

La Nit Solidària del Rotary Club vol crèixer per ser de tota la ciutat

9 d'abril de 2014 a les 14:04

La VI Nit Solidària organitzada pel Rotary Club de Cerdanyola vol convertir-se en aquest 2014 en l'autèntica nit solidària de la ciutat amb una elecció col.lectiva d'un projecte social de Cerdanyola per destinar la recaptació de la jornada, que es farà el 5 de juny. L'entitat vol arribar al màxim número de persones possible per aconseguir entre tots el major finançament d'un projecte amb interès social.

Un jurat format per representants de l'entitat, de l'Ajuntament de Cerdanyola i de la Fundació Autònoma Solidària de la UAB triarà el projecte entre les diferents alternatives que presentin les associacions socials i del tercer sector de la ciutat. Les entitats cerdanyolenques hauran de presentar els projectes aspirants al premi de la Nit Solidària del Rotary Club fins al 28 d'abril, dilluns, i el jurat triarà el guanyador en una reunió que es farà el 5 de maig. Un mes més tard, el 5 de juny, es celebrarà la Nit Solidària i els diners aconseguits es destinaran a finançar totalment o parcialment el projecte sel.leccionat.

Remei Gómez, presidenta del Rotary Club de Cerdanyola, explica que l'objectiu és aconseguir atraure quanta més gent millor i així obtenir els majors recursos possibles per a un projecte finalista. Per això, l'entitat valora la possibilitat de canviar de format la Nit Solidària del tradicional sopar, a una copa solidària, un concert o altres possibles fórmules.

Entitats diverses amb tasques diverses

La presentació d'aquesta sisena edició de la Nit Solidària del Rotary Club es va fer en l'Hotel Campus amb l'assistència de representants de diverses associacions socials i del tercer sector de la ciutat. Amèlia de Juan, de Càrites, va explicar que l'associació ofereix serveis a cada ciutat i també d'altres mancomunats entre les poblacions de l'entorn de la secció de Càrites Collserola per ser més eficients. L'entitat ofereix serveis que van des del reforç escolar, al suport a persones sense llar o amb dificultats alimentàries. A més, De Juan indica que Càrites treballa amb acollida directa i no només amb persones derivades dels Serveis Socials municipals.

César Martínez i Manuel Martínez, de l'Assemblea Comarcal de la Creu Roja, expliquen que els seus 2.000 socis i 80 empreses vinculades permeten a l'ONG arribar a col.lectius vulnerables de la nostra comunitat com la gent gran, la infància, la dona víctima de violència de gènere o les persones discapacitades. César Martínez, coordinador de l'entitat, destaca que la Creu Roja als últims quatre anys ha girat la seva actuació per bolcar-se en l'atenció a la pobresa amb assistència a situacions de primera necessitat com les relacionades amb alimentació, habitatge, roba o consums energètics.

Jordi Cruz, de l'associació MPS va exposar l'actuació de l'entitat a favor dels afectats per la Mucopolisacaridosi, un grup de trastorns hereditaris del metabolisme. Les persones amb MPS no tenen res o no tenen prou quantitat d'una substància (enzim) necessària per descompondre les cadenes de la molècula de sucre. Aquestes afeccions provoquen que els mucopolisacàrids s'acumulin en teixits del cos. Això pot danyar òrgans, incloent el cor.

La doctora Fàtima Bosch indica que aquestes malalties són de difícil diagnòstic fins que els nens afectats han fet dos o tres anys i que la majoria moren abans dels 15 o 20 anys. L'associació MPS va contactar amb la doctora Bosch amb l'objectiu que encapçalés una investigació sobre aquestes afeccions. La doctora Bosch, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG), explica que ja han aconseguit curar a ratolins i que continuen la recerca amb acords amb administracions i amb entitats privades com els Laboratoris Esteve.

L'AMPA del Centre de Formació i Treball Flor de Maig de Cerdanyola també va participar en l'acte tot explicant l'atenció a nens i joves amb lleu discapacitat psíquica que es fa en aquest institut que ofereix continguts educatius i de coneixement que permetin conduir els processos de socialització per a una integració favorable. Al centre s'ofereix Educació Secundària Obligatòria (ESO), Programes de Garantia Social (PGS), Programes de Qualificació Professional Inicial (PQOI) o Formació Ocupacional (FO). Entre d'altres qüestions, es va abordar el treball d'inserció laboral realitzat i el seguiment d'exalumnes.

Les entitats interessades poden enviar els seus projectes o demanar informació al Rotary Club poden fer-ho enviant un missatge a l'adreça de correu electrònic nitsolidaria@rotarycerdanyola.org.