La Nit Solidària premia ADIA, CEM Cerdanyola i Rebost Solidari i distingeix Josep Tarrès i Octavi Moreno
4 d'abril de 2025 a les 11:39L’Associacio pel Desenvolupament de la Infància a Àfrica (ADIA) en l’àmbit cooperatiu, Som Vallès Trail ( CEM Cerdanyola) en el sanitari i Rebost Solidari en el social hana estat les tres entitats guanydores de les votacions de la Nit Solidària de Cerdanyola i el metge Josep Tarrès i el membre del Rotary Club Octavi Moreno han rebut els reconeixements personals de la jornada.
Les entitats rebran una les aportacions de la Nit Solidària de Cerdanyola per ajudar a impulsar els seus projectes i visibilitzar la seva tasca en benefici de la nostra societat amb iniciatives comunitàries de caràcter local i internacional impulsades majoritàriament per persones voluntàries.
ADIA, CEM Cerdanyola i Rebost Solidari hauran d’explicar el resultat dels seus projecte en la pròxima edició de la Nit Solidària, tal i com ho han fet en aquesta Mans Unides en l’àmbit de la cooperació, Fadam en el sanitari i Creu Roja en el social.
Roger Garcia explicava el projecte de Mans Unides per ampliar una escola a Angola, en concret amb la construcció de 4 aules i 4 lavabos a l’única escola de Pires, un barri de la ciutat de Caimbambo. Garcia destaca que es tracta d’un sector marginal on hi ha condicions de vida de pobresa extrema amb malnutrició infantil i on la formació té una importància cabdal. Aquesta escola té 568 alumnes que sobrepassen la seva capacitat. L’ampliació, que beneficia de manera indirecta a 2.500 persones, té un cost de 80.957 euros, dels quals 2.800 han estat l’aportació de la Nit Solidària de Cerdanyola.
Des de Fadam era el seu president, Antonio Manzanares qui explicava el projecte de desenvolupament de fàrmacs per actuar en tumors cerebrals pediàtrics on, remarca, cada pas en la recerca és important. Manzanares apunta que una de les fites assolides ha estat l’establiment de nous models que permeten estudiar els tumors al laboratori i comprovar com creixen. Aquesta recerca, indica Manzanares s’ha estudiat poc i, de fet, hi ha pocs països on hi hagi tractaments efectius amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i aconseguir millors pronòstics de supervivència. Així, apunta un tractament amb modificació de cèl·lules perquè lluitin contra uns tumors que, fins i tot en cas de curar-se, deixen seqüeles importants.
Vega Navarro, presidenta de l’Assemblea de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac, explicava els avenços del grup d’inserció laboral amb què s’ha treballat amb les aportacions d’entitats, patrocinadors i assistents a la Nit Solidària, una iniciativa perquè persones en vulnerabilitat s’integressin en el camí de la inserció laboral amb assessorament i capacitació amb la realització de diferents cursos de formació. Navarro explica que 97 usuaris de la Creu Roja s’han beneficiat d’aquest programa i han pogut millorar no només la seva situació laboral, sinó també personal.
Durant la Nit Solidària, celebrada a l’Hotel Campus amb l’assistència de 190 persones, també es van lliurar dues distincions personals en reconeixement a la trajectòria de dues persones de Cerdanyola en favor de la solidaritat, la salut i la cooperació. Es tracta del doctor Josep Tarrès, pneumòleg que ha destacat pels seus estudis, al llarg de diverses dècades, sobre l’asbestosi, el mesotelioma i altres malalties provocades per la inhalació de fibres d’amiant i del membre de Rotary Club de Cerdanyola Octavi Moreno que va ser qualificat pel president de l’entitat organitzadora com “l’ànima” de la Nit Solidària, destacant no només en l’organització de totes les seves edicions, sinó fins i tot sent el seu mestre de cerimònies.
En aquest sentit, Miquel Coma, el president del Rotary Club de la ciutat, explicava que l’esperit de l’entitat és col·laborar de manera recurrent per millorar la nostra societat i subratllava que tots els participants en la Nit Solidària comparteixen aquest objectiu, “avui tots som Rotarys”, deia.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ressaltava, per la seva banda, que la ciutat és solidària com demostren unes entitats que “sempre que ha estat necessari s’han bolcat per donar la seva ajuda” i que l’Ajuntament sempre està a disposició d’aquest teixit social amb l’objectiu de construir una ciutat que ajudi a la seva gent bastint comunitat i creant ciutadania. Cordón manifesta que la col·laboració entre l’administració i unes associacions que de vegades arriben on no ho pot fer l’Ajuntament és molt important.