Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La nova estructura del govern i l’etern debat del sou dels polítics obren el man...
La nova estructura del govern i l’etern debat del sou dels polítics obren el mandat 2023-27

La nova estructura del govern i l’etern debat del sou dels polítics obren el mandat 2023-27

22 de juny de 2023 a les 14:18

La primera sessió plenària després de la constitució del nou Consistori i la investidura de Carlos Cordón com alcalde de Cerdanyola per segon mandat ha abordat l’estructura del nou govern municipal, integrat pels 14 regidors del PSC, el sou dels polítics i la figura dels assessors de l’equip de govern.

El portaveu del govern, David González, ha explicat els quatre àmbits principals en què s’estructura el nou govern i del que deriven totes les delegacions de responsabilitats: Ciutat del Coneixement, Recursos, Ciutat Sostenible i Societat. Aquests àmbits tindran com a principals responsables, amb tinença d’alcaldia, a David González, Pepi Rivera, Javier Sánchez i Sonia Rodríguez, respectivament.

El portaveu socialista indica que aquest nou govern té com a prioritats destacades del mandat posar les persones en el focus de les polítiques públiques, garantir serveis públics de qualitat, com una administració disponible perquè totes les persones puguin desenvolupar dignament el seu projecte de vida, l’aposta per la sostenibilitat o la dignificació de l’espai públic, entre d’altres.

La majoria de grups destacaven que es potestat del nou govern fer aquesta estructura tot remarcant l’exigència que sigui eficaç i millori la situació de l’Ajuntament i la ciutat. Això, indica el portaveu d’ERC, Íñigo Enterria, es demostra governant, mentre des de Guanyem Ivan González considera que les prioritats apuntades són línies comunes a tots els grups “en què no s’aprofundeix” i on Guanyem reclama que es plantegin polítiques d’esquerres.

Per la seva banda, Pedro Arco, d’ECP, reclamava que no passi molt temps abans de traslladar aquesta estructura política a l’organització tècnica de l’Ajuntament i una major planificació, al temps que Joan Sánchez, de Junts, considera que els àmbits plantejats són ·”calaixos de sastre” i que troba a faltar més vinculació amb el Pla Estratègic de Cerdanyola.

Grups, comissions i òrgans exteriors

El plenari va determinar també els set grups municipals en què s’estructurarà el Consistori i els seus portaveus, que seran: PSC/ David González¸ERC/ Íñigo García de Enterría -i no Albert Turon, el seu cap de llista a les passades eleccions-; PP/Anabel Plans; Guanyem/Ivan González; ECP/Pedro Arco; Junts/Joan Sànchez i Vox/Óscar Conde.

En aquest sentit, les sessions ordinàries del Ple Municipal se celebraran el darrer dijous de mes a les 19:30h i la Junta de Govern Local es faran els dilluns a les 9h. D’altra banda, es van aprovar també les Comissions en què el govern haurà d’informar a l’oposició dels diferents temes municipals. Es constituiran tres comissions, la de Ciutat del Coneixement i Societat, que es farà els divendres de la setmana anterior al Ple ordinari; la comissió de Ciutat Sostenible i Recursos, que es farà el mateix dia; i la Comissió Especial de Comptes, que es celebrarà d’acord a la normativa.

En aquest plenari en què comença a rodar la nova administració del mandat, s’han aprovat els representants de l’Ajuntament en òrgans col·legiats externs -com les entitats municipalistes, l’Àmbit B30, els consorcis sectorials del Consell Comarcal, el del Centre Direccional o el del Parc de Collserola i també al Consell Metropolità de l’AMB, on la representació serà de Carlos Cordón i Javier Sánchez. Des d’ERC, Albert Turon destacava que la seva satisfacció ja que en aquest punt s’havia de notar la voluntat de plasmar la participació de l’oposició i s’ha cedit algunes d’aquestes representacions, cosa que espera que sigui el principi d’un camí de col·laboració. Tot i això, Íñigo Enterria, també d’Esquerra, lamentava no disposar de representació al Consell Metropolità donada la importància per a Cerdanyola de temes que s’aproven a l’AMB i dels que no hi ha coneixement a la ciutat.

No tothom estava satisfet, Pedro Arco, d’ECP lamentava no disposar de representació al Consorci del Centre Direccional, com si passava el passat mandat, i l’alcalde apuntava que havien optat perquè al representació de l’oposició fos de la seu grup majoritari, ERC, perquè hi ha 5 grups municipals més i seria injust per aquestes forces que ECP disposés d’aquesta representació.

L’etern debat dels sous dels polítics

A l’hora de parlar del règim de dedicació i les retribucions dels regidors, tant del govern com de l’oposició, destacava la importància d’abordar aquest tema amb rigor. David González indica que “qui tingui la voluntat de fer-se ric en política, no ho aconseguirà” ja que el preu/hora treballat per a un regidor “és molt baix”. El portaveu del govern destaca que tenir salaris dignes va en favor de la democràcia perquè s’assoleix una administració públics més eficient i que funciona millor i perquè permet la incorporació a les responsabilitats polítiques a qualsevol persona, sigui quina sigui la seva economia.

Les retribucions aprovades, amb l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la resta de l’oposició, són, pel que fa a la dedicació exclusiva 64.908 euros bruts anuals per a l’alcalde; de 54.979 per als tinents d’alcalde i de 53.979 euros per als regidors delegats. Pel que fa a les dedicacions parcials, de 13.395 bruts anuals (10 hores setmanals); 21.592 (15 hores); 28.790 (20 hores) i de 43.185 euros bruts anuals per 30 hores setmanals.

En el cas dels regidors que no tinguin règim de dedicació i cobrin per assistència, les retribucions seran de 431 euros per Ple municipal; de 376 per la Junta de Portaveus, de 388 per les Comissions Informatives permanents u de 179 euros per la Junta de Govern Local.

A més, cada grup municipal rebrà 511 euros bruts mensuals de component fic i 121 de component variable.

Des d’ERC, Íñigo Enterria admet que els càrrecs electes han d’estar ben pagats, però recorda que la capacitat l’hauran de demostrar amb la seva gestió i es preguntava si passa el mateix amb els treballadors municipals.

Ivan González, de Guanyem, Ivan González proposava una rebaixa a les retribucions de govern i d’oposició i assegurava que és cert que “ningú es fa ric treballant”, però tampoc és veritat que a l’empresa privada es guanyi més majoritàriament ja que els sous dels representants podrien ser més baixos i estarien per damunt de la mitjana dels treballadors a la nostra societat.

Un fet en el que es mostra d’acord Pedro Arco, d’ECP, que demana més austeritat tenint en compte els tems de crisi i les dificultats de moltes famílies, mentre des de Junts, Joan Sánchez, indica que s’han mantingut els sous de dedicació exclusiva, però s’han retallat les indemnitzacions de l’oposició perquè s’ha passat de tres a dos comissions informatives.

En aquest sentit, David González indica que ara tots els regidors de l’oposició podran assistir a les dues comissions informatives i que abans hi havia una més però l’assistència era limitada.

Per la seva banda, el regidor de Vox Óscar Conde apunta que el cartipàs “incrementa el desmesurat cost econòmic mentre moltes famílies no arriben a final de mes” , reclamant contenció i que els regidors prediquin amb l’exemple quan “fan el contrari”.

En aquesta sessió del Ple també s’aprovava una modificació de llocs de treball amb augment de retribucions per als tres assessors que mantindrà el govern, amb algun petit canvi de funcions. Es tracta de la Cap de Gabinet d’Alcaldia que corbrarà 54.979 euros bruts anuals; els assessors en Matèria Econòmica, i en Matèria de Territori amb un salari de 53.979 bruts anuals, cadascun.

Aquí, Íñigo Enterria indicava que hi ha un augment important de les retribucions quan “ni tan sols es requereix el nivell de C de català”. El regidor d’ERC destaca que s’ha valorat a l’alça la feina del personal eventual mentre  “la plantilla porta anys esperant una valoració dels llocs de treball que no es fa”, argument al que es sumava el regidor d’ECP. Pedro Arco insisteix que “cal reprendre la valoració de llocs de treball del personal municipal, especialment els més desprotegits”, com el col·lectiu d’administratius o de la brigada d’obres.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, tancava el debat destacant que el govern ha volgut mantenir un equilibri ja que podria haver augmentat els sous dels representants polítics i el número d’assessors i no ho ha fet en base a aquesta contenció.

En aquest punt, PP i Junts es van abstenir i la resta de grups de l'oposició va votar en contra. 

L'EMD de Bellaterra

D’altra banda, al plenari es va produir la primera intervenció de Josep Maria Riba com a president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra després del seu nomenament oficial dissabte passat. Riba anunciava tres grans línies mestres al seu mandat: desenvolupar millor les “poques competències” que ja té l’EMD; revisió de l’actual conveni regulador augmentant competències i finançament per” guanyar en autonomia i gestionar millor”; i aportar el coneixement existent a Bellaterra des de la sostenibilitat per al conjunt del municipi.