La nova plaça Sant Ramon ret homenatge a la República
10 de juny de 2011 a les 0:00Els acords de l'Himne Nacional de Catalunya i un pilar d'Honor dels Castellers de Cerdanyola van acompanyar ahir el moment en què l'escultor Salvador Mañosa descobria l'estàtua al.legòrica de la República que presideix la nova plaça de Sant Ramon, inaugurada amb una festa multitudinària que va aplegar gent de totes les edats que ja van fer seu aquest espai remodelat de la ciutat.
La plaça de Sant Ramon combina el model de plaça dura, i de plaça tova, al centre, amb un terra format per sauló que vol ser escenari d'activitats cíviques diverses i que ahir ja van prendre els menuts de Cerdanyola. L'espai de plaça pública augmenta una mica la seva superfície ja que inclou les calçades transversals -amb prioritat d'ús per vianants i únicament accés als conductors que hi tenen guals-, tot i que els carrers de Sant Enric i Mare de Déu del Pilar mantenen la circulació de vehicles i les parades d'autobús. A més, s'han instal.lat contenidors soterrats i més bancs per seure.
L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, explica que "es recupera l'urbanisme enyorat de plaça" en què domina el color verd de la natura i els valors d'igualtat, solidaritat i bé col.lectiu simbolitzats per l'escultura de la República. L'escultura és una dona nua, feta en bronze i llautó polit patinada al foc i amb àcids. Té 3,20 metres d'alçada afegits als 3,70 metres que fa la base de 5 blocs de pedra, pesa 370 quilos i les pedres de la base 14 tones. L'autor de l'estàtua, Salvador Mañosa, creador també del monument al president Companys, l'emblemàtica C de la plaça de l'Estatut, remarca l'objectiu de simbolitzar la lluita "per la llibertat i l'esperança".
D'aquests valors també parlava el gerent de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana, que ha finançat l'obra. Ramon Torra destaca també el treball de les administracions públiques per millorar la qualitat de vida de la ciutadania en temps de crisi. La regidora d'Urbanisme, Laura Martínez destaca que la nova plaça vol, sobretot, fomentar la convivència amb l'ús social de persones de totes les edats per gaudir dels espais públics. Per això, Martínez considerava "un goig veure la plaça de gom a gom".
La gran assistència de veïns i veïnes de Cerdanyola a la inauguració de la remodelació remarca el caràcter emblemàtic d'una plaça que la regidora de Cultura, Consol Pla, destacava com la més antiga de Cerdanyola. Una plaça creada a finals del segle XIX que de seguida va esdevenir centre de la vida social del poble. Pla destaca que el projecte de Gaietà Buigas de 1893 volia fer un urbanisme modern i enjardinat ampliant l'eix del poble i de seguida va ser escenari de festes populars i mercats. La remodelació firmada per Eduard Maria Balcells va instal.lar una font al centre de la plaça i al 1931 l'alcalde republicà Jaume Mimó encarregava el projecte d'erigir una escultura en homenatge a la República.
Les actuacions de la coral Edat Daurada, amb els cors de Nabucco de Verdi i L'Emigrant, la banda de l'Escola Municipal de Música Aulòs, interpretant temes de Santana i Quincy Jones, i la ballada protagonitzada per l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola van posar colofó a una jornada en què la plaça de Sant Ramon va tornar a veure onejar banderes de la República.