Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La nova tarifa metropolitana del transport públic s’estrena aquest 1 de gener
La nova tarifa metropolitana del transport públic s’estrena aquest 1 de gener

La nova tarifa metropolitana del transport públic s’estrena aquest 1 de gener

31 de desembre de 2018 a les 14:52

Cerdanyola s’incorporarà aquest 1 de gener a la tarifa plana per a tots els desplaçaments en transport públic integrat entre els 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’aplicació d’un nou tribut metropolità que comportarà aquesta aplicació ha generat una destacada polèmica al llarg de l’última part de l’any.

El Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat l'aplicació d'una nova tarifa plana per als desplaçaments entre els diferents municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), independentment de la zona tarifària a la qual pertanyin (zones 1, 2A, 2B i 2C). Aquesta mesura s'aplicarà a partir de l'1 de gener de 2019 únicament en els trajectes que tinguin origen i destí dins de l'àmbit dels 36 municipis que integren l'AMB i no suposa cap canvi de zona tarifària.

Aquest acord afecta directament Cerdanyola -que pertany a la zona 2C a l'igual que localitats metropolitanes com Sant Cugat o Ripollet i no metropolitanes com  Sabadell- ja que als usuaris del transport metropolità a la nostra ciutat se'ls aplicarà la tarifa equivalent a una zona tarifària en qualsevol viatge a altre municipi metropolità. Per a la resta de desplaçaments entre qualsevol municipi de l'AMB i un municipi del sistema tarifari extern a l'àmbit metropolità es manté la zonificació actual del sistema. És a dir, que des de Cerdanyola a Sabadell es pagarà el mateix que fins ara, 1 zona, mentre que a Terrassa seran dues zones.

Entrar a formar part de la primera corona comporta haver de pagar també el Tribut Metropolità, l’import del qual es calcula en base al valor cadastral dels immobles. I aquest fet és el que més debat i polèmica ha aixecat, provocant que el govern municipal hagi presentat al·legacions demanant que el tribut “no s’apliqui fins a disposar d’un nivell de servei de transport públic col·lectiu igual al dels municipis integrats a la primera corona”. En aquesta al·legació es sol·licita que la modificació del tribut “vagi lligada a un calendari i a un pla d’inversions d’equiparació de serveis”. També el PP ha criticat durament la mesura perquè considera el nou tribut injust “ja que grava els béns immobles independentment que les persones facin ús del transport públic i sense existir una relació dit tribut i el finançament”.

Altres grups, en canvi, ho han vist positivament. Així, el PSC del Vallès Sud destacava que aquesta aportació no només es destinarà a abaratir el preu del bitllet o de les targetes, sinó també a la millora de la xarxa del transport dels municipis afectats, tant en temes d'infraestructures com en la gestió dels itineraris i en la connectivitat amb altres localitats, mentre des d'ERC consideren que sortiran guanyant tots els cerdanyolencs, siguin o no usuaris d’aquest servei destacant que, a més de la reducció de preu dels bitllets metropolitans, es podrà baixar la circulació de vehicles privats, millorar la fluïdesa del trànsit rodat, disminuir la contaminació ambiental i millorar molts dels serveis que gestiona l'AMB.

Per la seva banda, des de C's s'han mostrat partidaris de la integració tarifària de Cerdanyola a la zona 1, sempre que vingui acompanyada de contrapartides, i insisteixen en la necessitat d'elaborar una llei de finançament del transport públic