Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

La PAH reclama un canvi de la Llei hipotecària

La PAH reclama un canvi de la Llei hipotecària

18 de juny de 2012 a les 0:00

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Cerdanyola (PAH) feia divendres a la plaça de l’Abat Oliba una recollida de signatures per demanar la dació en pagament i que les persones afectades puguin quedar-se al seu habitatge en règim de lloguer social.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Cerdanyola (PAH) organitzava divendres un acte reivindicatiu amb diverses activitats al carrer per demanar signatures pel canvi de la Llei hipotecària i recordar la situació en la que es troben moltes famílies de la ciutat.

Els actes es van fer a la plaça de l’Abat Oliba on es va instal·lar una taula per recollir signatures per demanar “que es condoni el deute de manera retroactiva amb la dació en pagament i que les persones es quedin al mateix habitatge en règim de lloguer social”.

També es demana a les administracions públiques que col·laborin amb la ciutadania i posin a la seva disposició “el parc nacional d’habitatges dels patronats dels que són propietaris en lloguer social”.

Un dels membres de la Plataforma, Javier Padilla, a qui li subhastaran el seu pis al setembre de 2012, indica que la situació actual és “una massacre social per a les famílies i un holocaust silenciós que anirà a més amb la pujada de l’atur”.

Padilla remarca que durant les últimes setmanes la Plataforma ha rebut un 20% més de persones afectades i que, segons els seus càlculs, a Cerdanyola hi ha entre 350 i 400 famílies en situacions compromeses amb els bancs.

L’acte, que va comptar amb la presència d’afectats de Ripollet, també va incloure una actuació musical i una representació teatral.

Posteriorment es va llegir un manifest en el que s’indica que “és evident la necessitat de mesures urgents i permanents davant la greu situació plantejada a les famílies per garantir el respecte als drets de la ciutadania i que portin a una societat equilibrada, sostenible i responsable”.

Al manifest s’exigeix als polítics locals “que tinguin valentia política i deixin de banda els interessos partidistes i es posin al costat de la ciutadania, que és qui paga el seu sou”. A més, recorden que fa 8 mesos es va aprovar per unanimitat una moció en la que es declarava Cerdanyola ciutat contrària als desnonaments. En aquesta moció, s’instava a l’administració a prendre els acords necessaris per introduir la dació en pagament i promoure el lloguer social. Però, segons destaquen en el manifest,  "la realitat és que els afectats per la hipoteca encara es troben desemparats”.

L’escrit exigeix als representants “que posin els mitjans i recursos perquè cap ciutadà perdi el seu habitatge” perquè els ciutadans tenen dret a un habitatge digne i adequat. Segons la Plataforma, "els poders públics han de promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per fer efectiu aquest dret. I en tots els processos d’execució hipotecària es nega aquest dret, i per tant s’incompleix la constitució".

Un altre dels afectats cerdanyolencs, José Villacañas, qui està negociant amb la seva entitat que no li canviïn les condicions del contracte actual ja que suposaria passar de 120 mil a 150 mil euros de deute, explica que els polítics de la nostra ciutat tenen una oportunitat única per demostrar que estan amb la ciutadania.

Els casos més próxims

A la nostra ciutat, en 30 dies, es produiran dos desnonaments i hi ha un altre previst per al mes d’octubre. Un dels casos és el del veí de Cerdanyola 2000, Martí Marco, que ha de lliurar les claus del seu habitatge el dia 2 de juliol. Marco explica que ha tornat a demanar un ajornament però no té esperances en què li concedeixin i comenta que ja té totes les seves pertinences empaquetades. Si el dia 2 no lliura les claus, el dia 6 el faran fora del seu pis. A més, explica que la seva entitat, Bankia, no es vol asseure a negociar res.

Eduard Torres té la data de l’11 de juliol per a la subhasta del seu pis per un deute de 100 mil euros que no pot pagar per trobar-se sense feina i amb problemes de salut. Torres indica que “l’ajuntament es va involucrar” i va escriure una carta a l’entitat bancària per veure si es podia arribar a una solució. El banc va dir que sí, però al cap d’uns dies li van comunicar que el dia 11 de juliol farien la subhasta i es quedarien el pis. Eduard Torres es mostra decebut per la situació i reclama pisos socials per a famílies.

Altres afectats de la ciutat són la veïna de Montflorit, Ana, qui té data de desnonament per al 25 de juliol; una parella de les Fontetes la té per al mes d’octubre. Una altra ciutadana, Leonor, està negociant amb la seva entitat bancària i una  Isabel està negociant la dació en pagament i un lloguer social.

Galeria d'imatges