La plaça Josep Viladomat va acollir dissabte els actes centrals del Correllengua 2006
24 d'octubre de 2006 a les 0:00La flama del Correllengua va arribar dissabte a Cerdanyola. Algunes entitats del municipi com els Castellers, els Geganters o l'Esbart Dansaire Sant Marçal li van donar la benviguda.
A les activitats van participar tot un seguit d’entitats culturals locals, com l’Agrupació Sardanista, Agrupació Musical Cerdanyola, Castellers de Cerdanyola, Colla de Gitanes i Antics Dansaires, Diables de Cerdanyola, Divendres Culturals, Esbart Dansaire Sant Marçal, Gegantes, Projecte Ele, La Verema, Ramat de Pedres, Trabucaires, la Biblioteca, Servei Local de Català, la llibreria l’Aranya i l’Esport Ciclista Cerdanyola que va ser l’encarregat de portar la flama del correllengua a Cerdanyola.
Amb l’arribada de la flama es va procedir a la lectura del manifest per part d’una integrant del Esport Ciclista de Cerdanyola. El text fa referència al català com “una llengua viva, oberta, integradora, una llengua que defineix el nostre poble, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó”, i reivindica la unitat de la llengua; “Ja n'hi ha prou de negar la nostra unitat, ja n’hi ha prou de menystenir la nostra cultura, ja n'hi ha prou d’esquarterar el nostre poble. Només volem ser un poble com els altres, un poble que visca amb naturalitat, sense interferències, la seua llengua i la seua cultura, un poble que faça del català l'eix vertebrador d'una societat cada dia més rica i diversa, la llengua comuna de totes i tots”. El manifest finalitza “exigim que la llengua catalana assolisca la plena normalitat en tots els àmbits: en la literatura, en els mitjans de comunicació, en la tecnologia, en l'etiquetatge, en el lleure. I també al carrer. Parlem en català sempre i amb tothom, amb els nascuts ací i amb els vinguts de fora. Compartim amb ells la nostra llengua, que ha d'esdevenir, també, la seua”.
També els menuts del castellers de Cerdanyola van voler llegir un manifest adreçat als més petits en el que van recordar la flama del Correllengua “significa que tots el nens i les nenes hem d’estimar molt el català” i també que “el català es parla amb entonació i algunes paraules diferents en els territoris que parlem català, el que enriqueix encara més la nostra llengua”.
Al finalitzar els actes, la regidora de Cultura, Consol Pla, feia una valoració molt positiva del correllengua 2006 tot destacant la col·laboració de moltes entitats i associacions de la ciutat i la novetat de la mostra d’entitats que ha comptat amb la participació de molts ciutadans.
A la plaça Josep Viladomat es va desplegar una pancarta reivindicant un correllengua de tots ja que, des de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC) i des de l’Associació Maulets, es volia denunciar que no els havien deixat participar en l’organització del actes. El president de les JEC a Cerdanyola, Enric Del Amo, va defensar la participació de tots en l’organització perquè “contra més gent siguem, més gran serà la repercussió del Correllengua”.
Respecte a les crítiques de les JERC i els Maulets, per no haver estar cridats a participar, la regidora de Cultura recordava que és la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), promotora del Correllengua, la que defensa que siguin els Ajuntaments els que coordinin els actes i qui no vol que hi participin formacions polítiques en l’organització.
El Correllemgua 2006 a Cerdanyola continuarà dijous, 26 d’octubre amb el Primer acte-trobada de les parelles lingüístiques de Cerdanyola. Serà a les 19 hores a l’Ateneu organitzat pel Servei Local de Català. D’altra banda, fins al dia 27 la biblioteca de Ca n’Altimira acull el Racó dedicat a Guillem d’Efak.