La Plataforma contra els Abocadors reclama que es faci públic l’informe IDOM sobre Can Planas
31 d'octubre de 2008 a les 0:00La Plataforma contra els abocadors de la Plana del castell reclamen transparència i solucions a la problemàtica de Can Planas. La plataforma manifesta la certesa de l’existència de material tòxic a l’abocador i reclamen que es faci públic, sense manipulacions, l’informe elaborat per l’empresa IDOM. L’Ajuntament afirma que no es disposa encara d'aquests estudis i que es faran públics quan es lliurin.
Els integrants dels diferents col.lectius cívics i polítics que conformen la Plataforma contra els Abocadors reclamen que es posi a l’abast de la ciutadania de Cerdanyola l’informe de resultats de l’estudi encarregat a la consultora basca IDOM sobre els abocadors i que es prenguin les mesures necessàries pel seu sanejament definitiu.
Des de la plataforma, integrada per Els Verds/Opció Verda, ERC, Federació Ecologistes de Catalunya, JERC, Maulets, PAS, Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus, Vallès Net, Via Verda Cerdanyola, Salvador Sagarra i Albert Lázaro, remarquen la “potencial gravetat” de les conseqüències dels abocaments legals i il.legals” que es van realitzar als terrenys de la Plana del Castell durant anys i asseguren que els efectes negatius sobre la salut dels cerdanyolencs “són més que probables” davant l’existència de 118.000 tones de sals de fosa d’alumini que han certificat estudis realitzats sobre el terreny als últims anys. Integrants de la plataforma recorden que Cerdanyola és la població de la nostra zona amb més alts índex de càncer i, segons Salvador Segarra, un dels seus integrants i representant del Gremi de Constructors d’Obres, “no tot s’acaba en Uralita”. Per la seva banda, Gemma Jaumandreu, membre del PAS, manifesta que s’ha de comprovar quina és la situació real dels abocadors “abans de preguntar-se si s’ha d’urbanitzar o no” i manifesta que la seva demanda no vol “que la gent s’espanti, sinó que és un acte de responsabilitat ciutadana”.
La plataforma mostra la seva preocupació perquè no s’han lliurat els resultats de l’estudi elaborat per IDOM, però afirmen que els estudis previs realitzats pel Centre Tecnològic de Manresa i JOLSA al 2003 i per la FCIHS al 2006 ja han determinat “la naturalesa d’aquesta abocadors clarament”. La plataforma manté la certesa de l’existència de residus tòxics als terrenys de Can Planas que haurien de provocar la seva declaració com a sòl contaminat i el seu sanejament.
Des d’aquests col.lectius afirmen que la consultora IDOM ha investigat els terrenys entre l’hivern de 2007 i la primavera d’aquest any i l’Ajuntament ha incomplert el compromís de presentar els resultats de l’estudi al Consell Municipal de Medi Ambient abans de juliol de 2008, cosa que neguen els responsables municipals. La plataforma considera que aquesta situació és una demostració de “manca de democràcia” i Francesc Rodríguez, integrant d’Els Verds, afirma que “aquesta dilatació és preocupant perquè pot suposar que es donin resultats parcials, que no es digui la veritat”
Segons la plataforma, Ajuntament, Consorci del Centre Direccional i Agència Catalana de Residus disposen, des de l’estiu, de les conclusions de l’estiu i d’una proposta tècnica d’actuació i han reclamat oficialment a aquestes institucions una còpia de l’informe de la consultora IDOM en compliment del Dret a Informació de la ciutadania. La demanda s’ha fet arribar també al conseller de Medi Ambient i Habitatge i al Secretari de Planificació Territorial de la Generalitat i al gerent de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Salvador Segarra, un dels integrants de la plataforma, afirma que “si l’Ajuntament i l’alcalde pretenen manipular la veritat, no els ho deixarem fer” i Roger Caballé, de Via Verda Cerdanyola, insisteix que la plataforma té la certesa “que s’han fet abocaments tòxics” i si es determina que superen uns límits marcats per llei automàticament s’ha de declarar la zona sòl contaminat, inscriure-ho així al registre i sanejar els terrenys.
L'alcalde afirma no tenir encara l'estudi d'IDOM
Durant la celebració del Ple Municipal ahir a la tarda, una altra de les integrants de la Plataforma, Puri Palomar, va plantejar les demandes del col.lectiu. L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va afirmar que l’Ajuntament no disposa encara de l’estudi elaborat per la consultora IDOM i que quan es lliuri aquest informe es presentarà a la ciutadania de Cerdanyola.
El govern municipal ha afirmat en reiterades ocasions que no es realitzarà cap actuació a la Plana del Castell que pugui afectar la salut de la ciutadania i que es variarà el planejament urbanístic previst si fos necessari.