Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Sense categoria

  • Portada
  • Sense categoria
  • La Plataforma de la Sanitat Pública insisteix en un Hospital General totalment p...
La Plataforma de la Sanitat Pública insisteix en un Hospital General totalment públic i controlat

La Plataforma de la Sanitat Pública insisteix en un Hospital General totalment públic i controlat

12 de gener de 2017 a les 11:46

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola-Ripollet insisteix que la possible compra de l'Hospital General de Catalunya per part de la Generalitat ha de complir amb els criteris de titularitat pública, gestió pública i transparència i control per garantir un ús adequat dels diners públics i una atenció sanitària de qualitat.

El col·lectiu indica que només recolzaran la proposta del conseller de Salut, Antoni Comín, si implica un benefici per a la població i encaixa en els paràmetres del model de sanitat que defensen. La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública admet que "sembla prou difícil, donada la conjuntura actual, que es dugui a terme la construcció dels hospitals previstos" al Pla Sanitari del Vallès Occidental i per això segueixen "amb expectació" l'evolució de la proposta de Comín, però manifesten l'existència d'aspectes que els amoïnen.

Entre aquests elements hi ha comprovar que la titularitat i gestió serà totalment pública i amb transparència i control o si "hi haurà zones de l'hospital on es faci atenció privada o de mútues". Un HGC, situat entre Sant Cugat i Rubí, al que la plataforma exigeix que arribi el transport públic des de Cerdanyola si l'opció de compra es fa efectiva.

En aquest sentit, les qüestions econòmiques també destaquen ja que el col·lectiu demana una auditoria integral d'un l'hospital on s'ha injectat diners públics tenint en compte el seu "històric de fallides econòmiques". La plataforma recorda que l'oferta de compra del conseller és de 55 milions d'euros, però caldria conèixer la situació financera de l'hospital, per exemple "si té càrregues hipotecàries o legals", per "no acabar pagant més per unes instal·lacions envellides que per unes de noves".

A més, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola-Ripollet recorda que l'HGC té un contracte d'activitat amb el Servei Català de salut pel qual va rebre 13'5 milions d'euros el 2015 i reclama el manteniment dels 850 tractaments de radioteràpia  concertats ja que aquest " va ser el tracte quan l'HGC va decidir construir el costós búnquer de radioteràpia".

Al col·lectiu cerdanyolenc li preocupa també que la posició d'Antoni Comín dins del govern "sembli feble, pressionat" per la responsable de sanitat del PDECAT, Montserrat Candini, i les alcaldesses de Sant Cugat, Mercè Conesa, i Rubí, Ana María Martínez, al temps que es fan resó de les informacions periodístiques sobre "la poca voluntat" de venda dels propietaris de l'HGC, el grup QuirónSalud.

Hospitals Ernest Lluch i Vicenç Ferrer

La plataforma recorda que el Pla Sanitari del Vallès Occidental estableix l'edificació de l'hospital Ernest Lluch a la nostra zona, "un dispositiu hospitalari bàsic de 180 a 200 llits més 35 de mitja estada sociosanitària que donaria servei a Montcada, Cerdanyola, Ripollet i Barberà". La construcció seria en 30.000 M2 cedits per la Mancomunitat, amb un cost previst d'entre 60 i 70 milions i gestionat per la Corporació Sanitària Parc Taulí. La planificació contempla un altre centre hospitalari de les mateixes característiques a Rubí, el Vicenç Ferrer.

Des del col·lectiu manifesten que la compra de l'HGC apareix com alternativa "per tal de mitigar el dèficit de llits que patim al Vallès Occidental" i substituiria l'antiga proposta de construcció dels hospitals de Cerdanyola i Rubí i convertir el centre santcugatenc en un hospital vinculat o depenent del Parc Taulí, el qual exerciria de centre de referència per a patologies complexes. L'HGC compta amb 297 llits d'hospitalització, bloc quirúrgic, unitats de cures intensives adultes i pediàtriques i búnquer de radioteràpia.