Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Plataforma No als repetidors reclama més implicació de la ciutadania
La Plataforma No als repetidors reclama més implicació de la ciutadania

La Plataforma No als repetidors reclama més implicació de la ciutadania

20 de gener de 2016 a les 14:13

La Plataforma, l'Associació de Veïns del Turonet i l'Ajuntament organitzaven ahir un acte per informar dels perills potencials de l'exposició a la radiofreqüència i demanar una tecnologia biocompatible i un ús responsable que no afecti la salut de les persones.

Audios

20-01-2016 Josep Vilches

20-01-2016 Carmen Ruiz

20-01-2016 Ivan González

Amb l'objectiu d'informar la ciutadania sobre els perills potencials de l'exposició a la radiofreqüència i demanar la seva implicació per sol·licitar una tecnologia biocompatible i de fer un ús responsable, la Plataforma No als repetidors de telefonia mòbil al cas urbà i l'AVV del Turonet organitzaven ahir un acte informatiu a la Biblioteca Central.

L'acte va comptar amb la presència de l'enginyer tècnic en Telecomunicacions, Josep Vilches; la doctora d'atenció primària, Carmen Ruiz i el regidor de Medi Ambient, Ivan González.

La Plataforma va néixer fa 9 mesos quan l'empresa Vodafone va voler instal·lar dues antenes de telefonia mòbil al carrer del Renaixement i al carrer de Pompeu Fabra. Amb la seva lluita han aconseguit que l'empresa no connecti les antenes, però la sensació que tenen és "agredolça" i per això volen sumar més gent a la seva lluita per "preservar la salut de les persones". 

L'enginyer i membre de la Plataforma, Josep Vilches, indica que en els darrers 50 anys la proliferació de les radiofreqüències s'ha donat de manera exponencial.

Segons va explicar, a l'any 2000 l'Organització Mundial de la Salut (OMS)  va fixar uns màxims legals de radiació perquè es va observar un increment d'algunes malalties relacionades amb una elevada intensitat i continua exposició a les radiofreqüències emeses, entre altres, per les antenes de telefonia mòbil.

A l'any 2007, un grup de científics independents de la indústria de les telecomunicacions va elaborar l'informe   Bioinitiative, que constata mitjançant més de 2.000 estudis els efectes biològics nocius a curt, mitjà i llarg termini, sobretot en grups de risc com  nens, dones embarassades, gent gran i persones malaltes en general.  L'informe conclou que és necessari rebaixar a la baixa els nivells legals d'exposició a les radiacions ja que aquests són 4.500 vegades superiors als que es considera biocompatible o biosaludable.

A l'any 2011, el Consell Europeu, recull el citat informe que compta ja amb aproximadament 4.000 estudis, per eleborar la resolució 1815 en la que recomana als estats membres rebaixar els límits d'exposició a la radiació al mínim raonable, entre altres recomanacions.

Problema "greu" de salut pública

Actualment hi ha més de 8.000 estudis que corroboren la relació entre malaltia i radiofreqüència i  la possibilitat de que es converteixi en un greu problema de salut pública va en augment  i és molt preocupant, segons remarca Vilches qui, a més,  posa de relleu la importància de difondre la informació entre la ciutadania perquè prengui consciència de la situació, ja que, insisteix, "serà un problema greu de salut pública".

Vilches explica que el perill està en "l'elevada radiació i la continua exposició", però assegura que hi ha alternatives com una tecnologia biocompatible i fer un ús responsable de la mateixa, perquè, segons recalca "no podem repetir un altre cas Uralita a Cerdanyola" i pensar que perquè el problema "no es veu" no vol dir que "no existeixi".

Fer un ús responsable

La doctora Carmen Ruiz comenta que d'evidència científica sobre els efectes en la salut de la radiofreqüència "n'hi ha de sobres", per això demana autoresponsabilitat, ser conscients de la situació i posar els mitjans per evitar les conseqüències per a la salut de les persones.

No es tracta, indica, de renunciar a la tecnologia, sinó de fer un ús adequat, saber utilitzar-la i establir pactes amb les empreses de telefonia mòbil perquè baixin les potències.

Ruiz, que ha presentat un projecte a l'Institut Català de la Salut (ICS) per donar formació en aquest tema als professionals de la sanitat, destaca que s'ha de mantenir la màxima precaució amb els infants, ja que són més vulnerables als efectes adversos de les xarxes wifi, wimax, bluetooth, Dect, intercomunicadors infantils, etc. Un dels principals perills és "la continua exposició" dels nens i nenes a les emissions, ja que estan envoltants de wifi a casa i a l'escola, per això demana que els centres escolars estiguin cablejats i els nens no estiguin tantes hores exposats. La doctora té prevista una reunió amb la Federació d'Ampes de Cerdanyola per informar-les sobre el tema.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Ivan González, comenta que tot i que els membres de la Plataforma tinguin una sensació agredolça després de 9 mesos de lluita, han d'estar contents perquè han aconseguit aturar la connexió de les antenes, tot i que les empreses de telefonia mòbil estan emparades en la Llei de Telecomunicacions de 2014 que els permet la col·locació de les mateixes. González reitera que l'Ajuntament continuarà al costat del veïnat i de la Plataforma perquè "es tracta d'una llei injusta que prioritza el negoci per damunt de la salut de les persones".

Continuen les reivindicacions

El proper dissabte, 23 de gener,  la Plataforma convoca el veïnat de Cerdanyola a una concentració a la seu central de Vodafone a Les Corts per lliurar un escrit reivindicatiu. La cita és a les 10,15h a l'estació de Renfe per anar plegats a Barcelona.

D'altra banda, l'entitat continua la recollida de signatures per demanar no només que no s'instal·lin les antenes dels carrers del Reinaxement i de Pompeu Fabra sinó perquè es revisin la ubicació i potència dels 45 repetidors repartits per tota la ciutat i que es faci un estudi acurat de necessitats reals a la ciutat per crear un model saludable.

Per a més informació  sobre les activitats de la Plataforma es pot enviar un correu electrònic a norepetidorscerdanyola@gmail.com.