Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Plataforma pels Serveis Públics demana mobilització social per aturar la 'Lle...
La Plataforma pels Serveis Públics demana mobilització social per aturar la 'Llei Aragonès'

La Plataforma pels Serveis Públics demana mobilització social per aturar la 'Llei Aragonès'

16 de setembre de 2019 a les 11:21

La Plataforma pels Serveis Públics de Cerdanyola es presentava divendres amb una xerrada sobre la Llei de contractes i serveis a les persones, l’anomenada Llei Aragonès, que s'està tramitant al Parlament i que demanen aturar perquè és "un atac frontal als serveis públics".

Audios

16-09-2019 Belén Tascón

16-09-2019 Ramon Franquesa

16-09-2019 Toni Barbarà

"No cedirem els nostres drets socials que tant ens han costat d’aconseguir a les empreses privades. Si la llei Aragonès tira endavant tornarem al segle XIX”. Aquesta és una de les asseveracions escoltades a l’acte de presentació de la Plataforma pels Serveis Públics de Cerdanyola que es va fer a l’Ateneu i que va comptar amb la participació de Belén Tascón, presidenta de la Federació d'associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC); Ramon Franquesa, professor d'Economia de la Universitat de Barcelona i portaveu de la Marea Pensionista i Toni Barbarà, metge, membre de Dempeus per la Salut, fundador de la Marea Blanca de Catalunya i membre fundador de la Coordinadora Estatal de Marea Blanca.

Els tres ponents van exposar des dels seus respectius àmbits d’actuació les conseqüències negatives de la Llei de contractes i serveis a les persones, l’anomenada Llei Aragonès. Des de la Plataforma també es va fer una crida a la mobilització social per aturar el projecte.

Belén Tascón explica que la Llei té l’objectiu de crear un marc jurídic perquè empreses privades gestionin els serveis públics, com la sanitat, l’educació o els serveis socials. En el cas de l’educació, remarca, els serveis d’externalització no existeixen, ja que els equips docents són funcionaris públics però la llei vol canviar aquest panorama.

Per a Tascón, “ens enreden dient que volen externalitzar, però això és el mateix que dir privatitzar" i aclara que "l'única diferència és que en la privatització el propietari del servei és l'empresa privada, i en l'externalització, l'administració continua tenint la propietat". A més, afegeix que la titularitat de l'administració "no és fonamental", ja que perquè  que el servei funcioni depèn de la gestió que en faci l'empresa i "aquesta és privada".  

 La representant de la Fapac destaca que aquesta llei l'ha presentat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), un partit polític d'esquerres i que està "blanquejant aquesta situació".

Belén Tascón explica que la seva proposta és "una llei integral que blindi els serveis a les persones i que aquests només es prestin garantint els principis de no discriminació i d’igualtat d’oportunitats". Tascón afegeix que només en casos molt excepcionals es podria recórrer a altres figures com concerts o convenis.

Les pensions, un dret social

Per la seva banda, Ramon Franquesa, explica que les pensions són "un dret social que no es pot monetaritzar" i que es vol privatitzar aquesta estructura "per continuar amb els seus beneficis" i assegura que els contraris "no són estúpids i intenten enganyar-nos i dividir-nos".

Franquesa diu que la Llei Aragonès "no és gens original" sinó que és una qüestió que s'està plantejant arreu del món actualment perquè el sistema financer està tocat i el valor de la moneda pronostica una fallida financera a mitjà termini. El representant de Marea Pensionista manifesta que les pensions mouen molts diners i que el que s'està planejant ara és un sistema que té molts problemes i remarca que una persona després d'haver treballat 40 anys vol rescatar el seu pla de pensions privat i pot ser es troba que els diners s'han volatilitzat o han perdut el seu valor. : "Entenem que nosaltres tenim capacitat com a ciutadans d'exigir el compliment dels drets socials".

Per això Franquesa demana aturar la llei amb la mobilització social perquè no avancin les privatitzacions i convida la ciutadania a la manifestació del proper dijous, 19 d'octubre a Barcelona.

El representant de Marea Pensionista insisteix en no cedir "els nostres drets socials a les empreses privades, sinó tornarem al segle XIX", i es mostra optimista perquè pensa que la majoria social pot acabar amb les privatitzacions pressionant a les forces polítiques i a mobilitzant-se. 

Un atac frontal a la pervivència dels serveis públics

La Llei Aragonès "és un exemple d'un atac lineal i frontal a tot el que suposa la continuïtat, la pervivència, la suficiència, la dignitat i la qualitat dels serveis públics i en els drets socials", manifesta Toni Barbarà

Barbarà assegura que es tracta d'una llei que tot ho privatitza i tot ho roba dels serveis públics, i malgrat tot ara està qüestionada. "Si som capaços d'explicar les nostres raons, pararem la Llei Aragonès i començarem a treballar cap a un sistema nacional 100% públic". 

El representant de Marea Blanca diu que la llei afecta als treballadors dels serveis públics ja que empitjora i precaritza un sector molt sacrificat i també a la resta de la ciutadania que són els titulars del sistema.

Toni Barbarà denuncia que la tramitació de la llei s’estava fent “a la chita y callando” i sense difusió als mitjans de comunicació, anava prosperant, però s’ha aconseguit destapar i ara “ja está molt qüestionada”. Per això, insisteix, en què s’ha de continuar lluitant per parar-la perquè "si la Llei Aragonès tira endavant, els serveis públics es destruiran. Tot serà mercat. Tot serà privatitzat"

També Barbarà insisteix en la mobilització social per aturar el projecte i assegura que "està a les nostres mans" afegint "si no som capaços de canviar aquestes polítiques, haurem de canviar aquests polítics". 

La Plataforma pels Serveis Públics de Cerdanyola presentarà una moció al proper Ple Municipal per demanar el suport del consistori a l’aturada del projecte de llei.

Galeria d'imatges