Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La plataforma porta el cas de l'abocador de Can Fatjó a l'Oficina Antifrau
La plataforma porta el cas de l'abocador de Can Fatjó a l'Oficina Antifrau

La plataforma porta el cas de l'abocador de Can Fatjó a l'Oficina Antifrau

17 d'abril de 2012 a les 0:00

La Plataforma contra l’abocador de deixalles i la Federació d'Associacions de Veïns de Sant Cugat han portat a l'Oficina Antifrau de Catalunya la construcció d'un abocador als terrenys de Can Fatjó dels Aurons. Les entitats denuncien que hi ha hagut diverses irregularitat s per part de la Generalitat i l'Ajuntament de Cerdanyola, entre elles en la concessió de llicències i permisos i per manca de transperència i ocultació d'informació.

En el seu escrit a l'Oficina Antifrau, les entitats fan un recorregut cronològic del procés seguit des de 2009 quan l'empresa Puigfel va adquirir els drets miners de l'argilera Almar a Can Fatjó dels Aurons.

Plataforma i federació veïnal indiquen que "ni la Generalitat de Catalunya ni l’Ajuntament de Cerdanyola han actuat per aturar unes obres que estan produint un dany irreparable en el paisatge i que estan causant enormes molèsties i problemes de contaminació" en una zona urbana. Aquest espai, manifesten, es troba "a 50 metres d’habitatges, a menys de 500 metres d’escoles, d’un hospital i al costat d’un hotel i d’edificis d’oficines".

Les entitats remarquen que l'Ajuntament fa "més de 8 mesos qe té un expedient informatiu obert" i que té "coneixement" que l'empresa Puigfel està duent a terme una activitat per a la qual "no disposa ni de permís ambiental, ni de llicència d'activitats i que, a més, infringeix la normativa urbanística.

Per la seva banda, l'escrit també destaca que "fa més d'un any" que tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat van "constatar irregularitats" en els moviments de terres a Can Fatjó dels Aurons i "van proposar sancionar" l'empresa Puigfel per incomplir el pla de restauració de l'argilera. Segons les entitats, l'informe d'aquests tècnics reconeix que s'està construïnt un abocador als terrenys de Can Fatjó dels Aurons i que les administracions ho saben tot i que neguin que s'estigui construïnt un abocador de residus d'ecoparc.
La plataforma contra l'abocador i la federació veïnal de Sant Cugat insisteixen que "la qualificació urbanística dels terrenys no permet la construcció d’un abocador ni l’ampliació de l’activitat minera preexistent" al clot. A més, les entitats remarquen que l'empresa Puigfel només diposa d'una llicència ambiental caducada, però que els informes de l'Ajuntament i la Generalitat "consideren vàlida".

Les entitats insisteixen en la realització d'un "moviment il.legal de milions de tones de terres i la destrucció de bosc" amb un clot que té una profunditat que "ja supera els 60 metres", fet que consideren que afecta les aigües freàtiques.

L'escrit insisteix en la "forta alarma social" existent al territori i en el rebuig unànime dels plenaris municipals de Cerdanyola i Sant Cugat i de l'EMD de Bellaterra tant en el mandat anterior com en l'actual, així com la resolució de rebuig aprovada al Parlemtn de Catalunya al juliol de 2011.