Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La Plataforma Torre Negra reclama una protecció coordinada dels espais naturals
La Plataforma Torre Negra reclama una protecció coordinada dels espais naturals

La Plataforma Torre Negra reclama una protecció coordinada dels espais naturals

20 de gener de 2004 a les 0:00

La Plataforma de Defensa de la Torre Negra, entitat santcugatenca que reclama la protecció dels espais naturals que fan de lligam entre la serra de Collserola i la plana del Vallès, reivindica una protecció coordinada dels espais naturals que hi ha entre Sant Cugat i Cerdanyola.

Kristian Herbolzeimer, un dels integrants de la plataforma, destaca que la Riera de Sant Cugat i els seus marges lliguen dues poblacions que han viscut d'esquenes durant massa temps i que "cal que es donin la ma per a la protecció d'espais naturals com la Torre Negra, la Via Verda o les finques de Can Codina i Can Canaletes". Herbolzeimer destaca que Torre Negra és un espai emblemàtic per a Sant Cugat comparable a Can Codina i Can Canaletes -els terrenys on estava previst fer el camp de golf de Collserola- per a la nostra ciutat ja que són "espais intermitjos entre el bosc de la serra i la plana del Vallès amb valors ambientals, paisatgístics i històrics".

Herbolzeimer considera que "hi ha una voluntat política dels dos municipis" de millorar la situació dels espais naturals a l'entorn de la Riera de Sant Cugat i tant la Plataforma de Torre Negra com la Coordinadora Via Verda han de ser "motors impulsors" de la conservació d'aquests terrenys.

Segons els representants de la Plataforma de la Torre Negra, cal que les administracions gestionin de manera adequada Collserola perquè en ocasions són elles mateixes la que protagonitzen agressions, tal i com comenta estava previst amb el camp de golf de Can Codina i Can Canaletes o com marca el Pla General Metropolità amb el túnel Central o la Via de Cornisa, entre d'altres exemples.

Respecte el Centre Direccional, des de la plataforma consideren que el nou conveni firmat entre Generalitat i Ajuntament de Cerdanyola millora molt la planificació prevista al passat mandat, però és insuficient perquè encara hi ha un grau d'urbanització excessiu "que s'hauria de revisar" amb el nou govern autonòmic per reduir l'edificabilitat, augmentar l'espai lliure i lliurar els terrenys d'indústries contaminants i activitats de degradació també estètiques.

La plataforma va nèixer al 1994 i des d'aleshores ha impulsat una campanya de protecció dels espais de Torre Negra -on es troba també l'emblemàtic Pi d'en Xandri que al 1997 va ser objecte d'una agressió contra la qual es van manifestar 3.000 persones- que va comptar amb una aprovació unànime per part del Ple de l'Ajuntament santcugatenc en un intent d'evitar la seva urbanització per part de propietaris interessats, com empreses vinculades al grup Núñez i Navarro. Herbolzeimer destaca, en declaracions a Cerdanyola Ràdio, que actualment Torre Negra "no és urbanitzable, però la seva protecció integral de cara al futur no està garantida totalment" ja que dependrà dels recursos judicials plantejats per alguns propietaris de terrenys i les negociacions paral.leles que es plantegin. En aquest sentit, el representant de la plataforma destaca que s'han de concedir urbanitzacions en altres indrets als propietaris a canvi de la cessió dels terrenys, però tot i que l'Ajuntament ja ho ha intenta, els propietaris "demanen més".