Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La presidenta de la Confederació Espanyola de Pares d'Alumnes recorda que tota l...
La presidenta de la Confederació Espanyola de Pares d'Alumnes recorda que tota la societat educa als infants

La presidenta de la Confederació Espanyola de Pares d'Alumnes recorda que tota la societat educa als infants

21 de maig de 2008 a les 0:00

Lola Abelló reclama durant les XXI Jornades de Participació de Mares i Pares a l'Escola, que s'estan fent a l'IES Jaume Mimó, que les famílies recuperin la confiança en la seva capacitat educativa

“Educar és un immens acte d’amor dels pares, dels mestres i de la societat en general vers els infants”. Amb aquestes paraules obria Lola Abelló, psicopedagoga, doctora en lingüística i comunicació i presidenta de la CEAPA (Confederación Española de Asociaciones de Padres de Alumnos), la segona ponència de les XXI Jornades de Participació de Mare i Pares a l’Escola que s’estan fent a l’IES Jaume Mimó.

Sota el títol “Educació i familia” Abelló va desmitificar algunes afirmacions exteses actualment sobre l’educació dels nens i nenes. Segons la ponent, “tots eduquem i, sobretot els pares, han de retrobar la confiança en la seva capacitat educativa”. En aquest sentit, la família té un paper destacat, tot i reconèixer que l’alumnat arriba a a l’escola, el gran espai de socialització per als infants, “amb una motxilla diferent provinent de la diversitat de models familiars actuals”.

Recuperar la capacitat educativa

Tot i la diversitat familiar actual, “totes les famílies són unitats de convivència on es creen uns lligams que els nens i nenes porten a l’escola”. Segons Abelló, “hem d’educar amb el que tenim, tot i que els pares actuals estan sotmesos a una important pressió de la societat sobre la seva capacitat educativa”. La psicopedagoga reivindica “la capacitat educativa dels pares sempre que s’estableixi una relació de comunicació efectiva amb els fills, que s’escolti el que ells han d’explicar-nos”.

La presidenta de la CEAPA considera mot positiva la participació dels pares a les escoles, mitjançant les Ampes, ja que “compartir experiències amb altres progenitors ens fa créixer i aquests espais són com una escola de ciutadania, que influeix directament en l’educació de l’alumnat”. Segons la ponent, “la coherència educativa entre societat i escola “multiplica per 100 tota l’acció educativa que es pugui fer per separat”. A més, afegeix, “aquesta xarxa que s’ha anat teixint a l’escola, aquesta altra familia és una suport a l’altra i anem educant l’alumnat entre tots plegats”.

Lola Abelló rebat alguns mites actuals respecte a l’educació dels fills que, segons explica, desorienta als pares. El primer és que els progenitors actuals “no saben com actuar amb els seus fills”. Per a Abelló, ni els pares, ni els mestres perquè “abans els professors eren els únics que trametien informació, però avui dia l’alumnat rep informació de totes bandes i segons explica “hem de saber fer positius aquests recursos nous per a l’educació dels nens”. També destaca la importància de “rebaixar les expectatives respecte a l’educació formal”

El proper dimarts, 27 de maig tindrà lloc l’últim acte de les XXI Jornades. Serà una taula rodona titulada “La societat del futur: orientació, estudis i treball, a càrrec del pedagog Josep Franco i del psicòleg, Joan Andrés.