Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La primavera serà dura per als al·lèrgics malgrat la sequera i les altes tempera...
La primavera serà dura per als al·lèrgics malgrat la sequera i les altes temperatures Foto de Nita: https://www.pexels.com

La primavera serà dura per als al·lèrgics malgrat la sequera i les altes temperatures

19 de març de 2024 a les 12:46

Aquest és el pronòstic de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB que considera que, malgrat les altes temperatures, les plantes han alliberat el pol·len en el moment en que acostumen a fer-ho, i no s’han observat ni avançaments ni tampoc retards en les pol·linitzacions.

Aquest any 2024 les persones al·lèrgiques als pòl·lens hivernals (com ara el xiprer, el freixe i l’avellaner, principalment) han experimentat els símptomes habituals d’aquesta temporada.

Des de la UAB apunten que de, forma sorprenent tot i l’extrema sequera, els arbres (i en especial els xiprers) s’han carregat de flors de manera extraordinària i estan alliberant grans quantitats de pol·len, amb pics de concentració molt elevada, cosa que pot fer que persones que mai han patit al·lèrgia ara en desenvolupin.

En aquest sentit, les pol·linitzacions que habitualment anuncien l’arribada de la primavera (com ara el plàtan d’ombra i la parietària, ambdós molt al·lergògens) comencen a manifestar-se tot i els recents episodis de baixes temperatures. Aquestes setmanes de març comencen a alliberar-se en quantitats notables i  des de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya creuen que les persones afectades haurien de prendre precaucions per minimitzar els símptomes.

Els models meteorològics indiquen que els meses de març, abril i maig seran lleugerament més càlids de l’habitual. Respecte les precipitacions, març i abril seran normals (és a dir, amb pluges) mentre que maig serà més sec del normal.

Amb aquesta informació, el pronòstic dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per als propers mesos que fa la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB, liderada per la investigadora Jordina Belmonte, és el següent:

  • A l’inici de l’any 2024, les pol·linitzacions hivernals de xiprer, avellaner i freixe han sigut importants, superant les mitjanes històriques (però no els màxims històrics) registrades des de l’any 1994. El període de risc d’al·lèrgia ha començat durant gener i, especialment pel xiprer, es pot estendre fins ben entrat l’abril.
  • Durant l’any 2024, les pol·linitzacions primaverals (plàtan, parietària i gramínies, com a més al·lergògens, però també pollancre, auró, pi, salze, morera, i, més endavant, bedoll, blet, plantatge i olivera) començaran amb normalitat i amb força, i tindran la durada habitual.

Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergogen més abundants en general a l’atmosfera de Catalunya són les cupressàcies (22,2 %), el plàtan d’ombra (10,3 %), les oleàcies —olivera, freixe i troana— (7,7 %), la parietària (4,5 %), les gramínies (4,2 %) i els blets (1,8 %), amb importants variacions en la quantitat segons les zones geogràfiques i climàtiques de Catalunya. Les espores del fong alternària, malgrat la seva significació en al·lèrgia, no es troben entre les més abundants a l’aire (1,5 % del total d’espores).