Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La primera jornada sobre autisme per eliminar falsos mites i crear xarxes de sup...
La primera jornada sobre autisme per eliminar falsos mites i crear xarxes de suport Famílies de l'associació TEA Cerdanyola-Ripollet a la ràdio local mostren el cartell de la jornada sobre autisme

La primera jornada sobre autisme per eliminar falsos mites i crear xarxes de suport

3 d'abril de 2025 a les 21:52

L’associació per a persones neurodivergents TEA Cerdanyola-Ripollet organitza la primera jornada de sensibilització de l’autisme a la ciutat amb l’objectiu de crear xarxa de suport entre famílies, visibilitzar la situació d’aquest col·lectiu i donar una empenta a projectes com els cascos antisoroll o les polseres identificatives amb QR.

Audios

02-04-2025 Entevista amb famílies, entitats i centres sobre el TEA

La jornada, que vol commemorar la celebració del Dia Mundial de l’Autsime aquest 2 d’abril, es celebrarà aquest dissabte a partir de les 16.30 hores a la plaça de l’Abat Oliba i comptarà amb activitats diverses, des de xerrades informatives a xocolatada, pintacares o contacontes inclusiu. La jornada vol celebrar la diversitat i convida la ciutadania a formar part d’un canvi inclusiu a la societat. A la jornada participaran testimonis en primera persona sobre el TEA i divulgadors com l’activista Ainhoa Castaño, jove cerdanyolenca amb TEA que ha guanyat els premis DonaTIC2023 i Talent Jove a la XXIX Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica.

Laia Pascual, presidenta de TEA Cerdanyola, explica que l’objectiu és donar a conèixer l’associació ja que les famílies necessiten una xarxa de suport i explicar les fites aconseguides, com els trams sense so ni estímuls visuals que puguin alterar a les persones que pateixen alta sensibilitat a la Cavalcada de Reis, la fira de la festa Major o la Rua de Carnaval, un element que les famílies destaquen com un fet emocionant i un pas important que ha comptat amb una molt bona resposta de la ciutadania que va ser molt respectuosa.

Pascual manifesta que l’entitat, sense ànim de lucre, vol impulsar ara nous projectes com l’assoliment de cascos antisorolls, la creació de carpes per oferir espais de tranquil·litat a les festes populars o l’establiment de polseres amb codi QR per facilitar la identificació de persones amb autisme als cossos de seguretat o d’emergències.

L’autisme és un terme genèric que s’utilitza per fer referència als Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), una alteració del neurodesenvolupament que comporta una alteració de conductes amb patrons repetitius o dificultats en les habilitats socials i en la comunicació.

Laia Pascual i Anna Diaz, una altra de les vocals de l’entitat, manifesten que les estratègies que s’han de fer servir per atendre a una persona neurodivergent han de ser individualitzades “perquè no hi ha un autista igual a l'altre”, tot i que poden haver-hi condicions comunes i característiques definitòries pel tema de diagnòstic, però no hi ha dues persones iguals. Pascual i Diaz destaquen la falta de recursos per atendre persones amb aquest trastorn que, recorden, no tenen una malaltia i per tant no hi ha cura.

Les famílies, que recorden que “tothom tenim dret a estudiar”,  denuncien que no es destinen els recursos necessaris ni als centres d’educació especial ni, especialment, a les escoles ordinàries, quan tenen dret al suport de les places educatives especials que marca la llei.

Un dels problemes és la dificultat amb què es troben per aconseguir diagnòstics ja que hi ha moltes persones a les que s’ha trigat molt en identificar l’autisme i quan ha passat això els “ha tret un pes perquè poden entendre el que ha passat a la seva vida”.

Les famílies destaquen que cada vegada hi ha més detecció precoç i això és un avantatge perquè dona moltes respostes a les persones afectades en situacions que els afectaran tota la vida i que requerirà d’aquest suport amb intervencions a tots els àmbits: laboral, econòmic i social.

No estar sols

Eva Ozcoz, tècnica de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Cerdanyola, destaca l’objectiu municipal de recollir les necessitats d'aquestes persones per internar posar-se al seu costat i aconseguir, a poc a poc, fer la vida més fàcil a les persones afectades. La tècnica subratlla la importància de poder arribar a altres famílies que estan en la mateixa situació “i que han d'entendre i han de saber que no estan soles”. Ozcoz remarca que l’entitat la formen un grup de famílies amb molta empenta i amb moltes ganes de conèixer i compartir.

Per contactar amb l’associació TEA Cerdanyola-Ripollet , que habitualment es reuneix als locals de l’associació del veïnat de Les Fontetes, o bé al grup de whatsapp 624691238 on particpen entre 30 i 40 famílies, l’adreça electrònica tea.cerdanyolaripollet@gmail.com o la seva pàgina a Instagram.

El testimoni de Samuel

L’entrevista a Cerdanyola Ràdio ha comptat també amb la participació de Samuel González, de 8 anys, i Bruno Brezzo, de 5 anys, dos nens amb TEA que van a ABC, Centre Educatiu Terapèutic. Samuel explica que el TEA és un trastorn que afecta de manera diferent a cada nen i que les dificultats de comunicació a molts els provoca aïllament a l’escola perquè “volen tenir amics però els costa”. La directora d’ABC, la psicòloga Amorina Settecase, destaca la importància que tots els nens, tinguin o no TEA, han de col·laborar perquè els nens amb TEA potser necessiten que els ensenyin les regles d’un joc pas a pas.   

Samuel, a qui li agrada especialment jugar “al pilla-pilla i coses de córrer”, explica que se li donen bé disciplines com les matemàtiques i la comunicació i que els seus companys entenen el seu trastorn.

Settecase destaca la importància de la coordinació entre les escoles de primària, els centres especialitzats i les famílies per millorar la situació dels nens amb TEA. En aquest sentit, Susana Garcia i Jessica Vera, les mares de Samuel i Bruno, expliquen la importància que té per a les famílies de comptar amb pautes per aplicar a casa i poder avançar-se i gestionar els imprevistos.

...............................

Entrevista amb Ainhoa Castaño, divulgadora que participarà en la jornada sobre autisme