Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La PTP reclama prioritzar els intercanviadors ferroviaris del Vallès
La PTP reclama prioritzar els intercanviadors ferroviaris del Vallès

La PTP reclama prioritzar els intercanviadors ferroviaris del Vallès

26 de juny de 2017 a les 9:26

L'associació Promoció del Transport Públic (PTP) denuncia que les inversions previstes en el Quart Cinturó van en detriment de les més necessàries obres en intercanviadors ferroviaris, inclòs el de Riu Sec, entre les línies R4 i R8 de Rodalies Renfe, a Cerdanyola.

La PTP fa aquesta denúncia després de l'assistència del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, al calat del túnel en construcció del tram Abrera – Viladecavalls del 4t Cinturó (B40),  un tram, de 6,2 km que té un cost de més de 173 milions d'euros, inclou dos túnels bessons d’1,2 km per a tres carrils cadascun, i té com a objectiu baipassejar els actuals enllaços de l’AP7 amb Terrassa i Sabadell amb les vies C16 i C58 respectivament.

L'entitat insisteix en definir el Quart Cinturó com "una infraestructura molt contestada socialment" ja que "induirà més trànsit sobre un àmbit fortament poblat i molt desequilibrat entre oferta viària i transport públic, amb greus problemes de contaminació i congestió".  La PTP, que recorda la situació de canvi climàtic en què s'emmarca aquesta construcció, indica que el Quart Cinturó "tampoc no és una inversió concertada amb el territori": amb ajuntaments en contra i una Generalitat que aposta per la Ronda del Vallès, "més pensada en clau de mobilitat interna vallesana que en el concepte de baipàs del Corredor Mediterrani (B30-AP7) defensat pel Ministeri de Foment".

La prioritat són intercanviadors ferroviaris de poc cost i molt rendiment

L'associació PTP insisteix que la prioritat en inversions hauria de ser una que aixeca "poc interès" al ministeri: "els eternament pendents intercanviadors entre Renfe i FGC a Rubí Hospital General i a Sant Cugat Volpelleres, i entre les mateixes línies de Renfe a Riu Sec i Santa Perpètua".

 

Mapa d'intercanviadors (Font PTP)

ntercanviadors pendents per enllaçar el Corredor Mediterrani ferroviari (R8) amb la resta de línies ferroviàries del Vallès: FGC, R4 i R3

L'entitat subratlla que la Generalitat ha executat la seva part dels intercanviadors amb la construcció de les estacions d’FGC a Hospital General l’any 1985 i de Volpelleres el 2010, però el Ministeri encara no ha executat cap de les estacions pendents a Renfe, "tot i estar aprovades al Pla de Rodalies i Pla Director d’Infraestructures de l’ATM".  La PTP considera "ridícul" el cost que tindria de 10 milions per intercanviador a Hospital General i Volpelleres, i 40 milions al de Riu Sec, "pel fet de ser íntegrament soterrat". Per al col·lectiu, "resulta incomprensible que les obres més senzilles, econòmiques i democràtiques per a la mobilitat, no siguin prioritzades", quan, a més, "millorarien la productivitat d’inversions ja realitzades a les darreres dècades", com l’extensió d’FGC a Sabadell i Terrassa, o la posada en marxa la nova línia R8 de Rodalies.

La PTP india que aquests intercanviadors, que afectarien directament Cerdanyola, enllaçarien més d’un milió d’habitants residents al voltant del tram central de l’AP7, amb una elevada activitat econòmica que, en aquests moments, "no poden comunicar-se correctament tot i tenir una xarxa ferroviària". La construcció dels intercanviadors permetria, a més,  entre d'altres fets, impulsar el tancament de l’anella ferroviària Barcelonès – Baix Llobregat – Vallès Occidental amb l’extensió de la línia R7

A més d’aquests intercanviadors, l'entitat recorda que el Vallès té pendent d’executar des de fa molts anys actuacions aprovades com la millora del sistema d’autobusos, el Tramvallès, el desdoblament de la R3 i el túnel del turó de Montcada per convertir la línia de Rodalies R4 en un servei exprés.

 

Proposta de la PTP

Esquema ferroviari de les línies actuals, nous intercanviadors (fons groc) i allargaments proposats (en discontinu)

L'ampliació del Metro de Sabadell, el 20 de juliol

D'altra banda, les tres darreres estacions de l'anmpliació dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell - les parades de La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord- s'inauguraran el pròxim 20 de juliol. Es tracta d'un tram de 3,7 quilòmetres de longitud que se sumarà al que ja va entrar en servei el 12 de setembre de 2016 amb les noves estacions Can Feu-Gràcia i Sabadell Plaça Major.

El conseller de Territori, Josep Rull, indica que la posada en marxa de les tres noves estacions suposarà  "un canvi en la mobilitat de tot el Vallès" ja que no afectarà només Sabadell, sinó també  "municipis de l'entorn com ara Terrassa per accedir a la Universitat Autònoma de Barcelona a través de l'estació Sabadell Nord, que actuarà com a intercanviador". 

Galeria d'imatges