La publicació especialitzada Saguntum parla sobre una de les troballes de Ca n'Oliver
18 de gener de 2018 a les 11:39La publicació especialitzada Saguntum, editada per la Universitat de València, inclou en el seu darrer número un article elaborat pel director del Museu de Ca n'Oliver, Joan Francès, i la investigadora i professora a la Universitat Paris-Sorbonne, Noemí Moncunill. L'article parla sobre una nova inscripció ibèrica trobada al jaciment de Ca n'Oliver.
Audios
18-01-2018 Joan Francès
La troballa, tal com explica el director de Ca n'Oliver, Joan Francès, "és un petit pas més en la indagació de la llengua ibèrica, un veritable misteri del qual es coneix la grafia però no el significat més enllà d'un número limitat de paraules".
La nova inscripció ibèrica trobada al jaciment de Ca n'Oliver sobre un fragment de càlat de finals del segle III o principi del segle II abans de Crist se suma a un important conjunt de inscripcions ibèriques que encaixen en una interpretació com textos d'autoria. A Ca n’Oliver, poblat amb una destacable activitat artesanal i comercial, es coneixen ja un total de tres inscripcions d'aquest tipus. Les inscripcions són molt importants, ja que a través de l'estructura dels petits textos es pot avançar en el coneixement de la llengua ibèrica i de les relacions comercials entre diferents poblats.
La nova inscripció, traduïda amb totes les cauteles com Adintar em va fer, es podria interpretar com una marca de producció dels artesans que treballaven als forns, encara no localitzats, que hi havia a la part baixa de Ca n'Oliver.
Joan Francés creu que serà interessant, si algun dia es localitzen els forns, "saber quins tipus de pastes s'utilitzaven en aquests forns i així poder conèixer si Adintar era un dels artesans de Ca n'Oliver". Francès insisteix en que el desxiframent de la llengua ibèrica passa per aquestes petites troballes, paraula a paraula.