La Rambla del Castell comença a ser una realitat
21 de maig de 2025 a les 7:59La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica Sílvia Paneque, i l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, han presentat l'inici de la urbanització de la Rambla del Castell, eix destacat del desenvolupament del Parc de l'Alba. Les obres, que tindran una durada de 31 mesos i una inversió de 15'8 milions d'euros, inclouran la construccio de 1.850 habitatges, 682 d'ells protegits.
La Rambla del Castell serà un dels elements més destacats del desenvolupament del Pla Urbanístic del Centre Direccional, o Parc del l’Alba, que compta amb una superfície total de 408 hectàrees. A la Rambla del Castell es preveu la construcció de 1.850 habitatges, dels quals 682 seran amb règim de protecció oficial. A més de l’ús residencial, es destinaran 14.000 m2 de sostre a usos comercials de proximitat i estaran situats a les plantes baixes dels edificis. També, la rambla comptarà amb 120.800 m2 de sostre per a oficines, 14.600 m2 de sòl per a equipaments i la finca del Castell de Sant Marçal, que tindrà 70.000 m2 d’espai lliure privat protegit.
La rambla, de 40 metres d’amplada de façana a façana, tindrà una mitjana central de passeig que estarà enjardinada, dos vials a les bandes, un aparcament en línia i un carril bici. Des de l'Incasol destaquen que també “tindrà espais de salut i una urbanització accessible amb prioritat pels passos de vianants i la sostenibilitat ambiental”.
Simulació de la rambla del castell (Cedida)
Aquestes obres, amb una previsió de 31 mesos de durada, han estat adjudicades a la UTE Dragados, SA – ACSA, obres i infraestructures, amb un pressupost de 15.789.134 euros. Durant la presentació d’aquest projecte hi havia màquines treballant al territori.
L’alcalde de Cerdanyola ressalta que l’inici d’aquestes obres suposa el “tret de sortida “d’un dels grans elements del projecte del Parc de l’Alba per créixer en habitatge, cosa, insisteix, necessària a Cerdanyola. Així, Carlos Cordón manifesta que el desenvolupament del Parc de l’Alba és un dels “projectes més importants de Catalunya en creixement econòmic i residencial” amb un urbanisme adaptat als nous temps i donant resposta a la ciutadania de Cerdanyola “perquè pugui viure, treballar i conviure a la seva ciutat”.
El director d'Habitatge i Edificació de l’Institut Català del Sòl (Incasol), Jordi Salvat, destaca que el projecte del Centre Direccional de 408 hectàrees suposa la superfície de 230 illes de l’Eixample de Barcelona i connecta els parcs de Collserola i Sant Llorenç del Munt, sent al mateix temps un espai d’innovació, i atenent a la connexió amb la trama urbana actual de la ciutat posant especial atenció en la connexió a peu o bicicleta.
Salvat explica que al 2008 es va iniciar el desenvolupament del Centre Direccional amb la urbanització de l’Eix de la Ciència i l’inici de la consolidació de l’espai d’activitat econòmica del Parc de l’Alba, tot destacant que s’han hagut de superar dificultats ja que el camí “no ha estat fàcil". Salvat destacat que la Rambla del Castell esdevindrà l'eix més representatriu de tota l'actuació.
En aquest sentit, una plataforma d’entitats mediambientalistes i partits polítics manté un recurs contenciós-administratiu contra el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional amb l’objectiu d’anul·lar el planejament.
El projecte global del Parc de l’Alba contempla la construcció de més de 5.000 habitatges nous, la meitat de protecció oficia. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Energètica indica que en el sector que ara s’urbanitza, la Rambla del Castell de Sant Marçal, es faran 1850 habitatges, dels quals 682 protegits i de lloguer assequible, amb espai d’equipaments i una inversió de 15’8 milions d’euros. Sílvia Paneque indica que aquesta actuació és una mostra de l’aposta del govern presidit per Salvador Illa per la construcció d’habitatge, amb l’objectiu de “començar a resoldre el principal problema de la ciutadania, l’accés a un habitatge assequible”.
La consellera destaca que en aquesta zona del municipi hi haurà també un creixement científic i tecnològic i que ho farà en un entorn medi ambiental privilegiat amb una integració urbana a l'entorn natural.
Paneque assegura que “el projecte està pensat des d’un respecte escrupolós al medi i al paisatge”. La consellera manifesta que el Parc de l’Alba està situat al peu de la Serra de Collserola, que constitueix el principal pulmó verd de la regió metropolitana de Barcelona, i que és “zona de transició entre l’urbanisme integrador i l’espai natural del Parc Natural”, ja que està previst que 165 hectàrees vagin destinades al parc urbà i 1.487.805 m2 de sostre seran per dur-hi a terme activitats econòmiques.