Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La Rambla del Castell donarà el tret de sortida a la urbanització del nou barri...
La Rambla del Castell donarà el tret de sortida a la urbanització del nou barri del Parc de l'Alba Simulació de la Rambla del Castell (Cedida)

La Rambla del Castell donarà el tret de sortida a la urbanització del nou barri del Parc de l'Alba

27 de febrer de 2025 a les 8:29

Les obres d’urbanització de la Rambla del Castell s’iniciaran aquesta primavera en un nou pas per al desenvolupament del Parc de l’Alba, al temps que el Consell Metropolità ha adjudicat aquesta setmana les obres de ressegellat de l’abocador de Can Planas. L'alcalde de Cerdanyola destaca aquestes actuacions com estratègiques per construir una ciutat on viure, treballar i conviure.

Des de l’Ajuntament destaquen que l’impuls al Pla Director Urbanístic del Centre Direccional, el desenvolupament del Parc de l’Alba,  amb la urbanització de la Rambla del Castell suposa l’inici de la transformació d’un nou barri amb 5.377 habitatges, el 47% dels quals seran de protecció oficial, mentre que el ressegellat de l’abocador vol millorar la seguretat ambiental i facilitar la creació d’un gran espai verd a la zona.

Amb les obres de la Rambla del Castell s’iniciarà la construcció dels carrers del Parc de l’Alba. El projecte, aprovat i adjudicat en el Consell General del Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès del 19 de febrer, començarà en els pròxims mesos amb una inversió de 15.789.134,95 € (IVA exclòs) i un termini d'execució de 48 mesos.

La urbanització mantindrà l’actual camí d’accés al Castell de Sant Marçal, preservant els arbres existents i convertint-lo en un passeig central per a vianants. Als dos costats d’aquest passeig, es disposaran els carrils de circulació per a vehicles. A més, es construiran carrers adjacents que connectaran amb la zona d’activitat econòmica ja consolidada i amb la futura àrea residencial. En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, indica que aquest nou vial connectarà en el futur amb la Rambla dels Gorgs, que començarà a urbanitzar-se l’any vinent.

Ressegellat de l’abocador de Can Planas

En paral·lel, en els pròxims mesos també començaran les obres de ressegellat de l’abocador de Can Planas, amb una durada prevista de 18 mesos. L’actuació inclourà la instal·lació d’una capa d’argila i materials granulars per evitar l’acció de rossegadors i arrels, així com la incorporació d’un sistema de gestió controlada dels gasos generats.

Aquest nou segellat complementarà la barrera hidràulica ja existent, minimitzant l’entrada d’aigua a l’abocador i reduint la sortida de lixiviats aigües avall. A més, la capa superior de terra permetrà la revegetació del terreny, facilitant la creació d’un gran parc de més de 18 hectàrees de superfície verda.

L’adjudicació de l’obra de ressegellat va ser aprovada en el Consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona del 25 de febrer, amb l'única abstenció de PP i VOX, a la UTE formada per les empreses Rogasa Construcciones y Contratas i Imathia Construcción per un import de 12.912.018 euros. 

L’alcalde manifesta que aquest ressegellat és una actuació essencial per a la seguretat ambiental i la urbanització futura de la zona ja que permetrà construir un parc per al gaudi de la ciutadania a sobre de l’abocador clausurat, tot insistint que no es construirà cap habitatge en aquest espai.

5.377 habitatges, 47% amb protecció oficial

Carlos Cordón indica que el desenvolupament del Parc de l’Alba és una aposta estratègica no només de Cerdanyola, sinó del conjunt de Catalunya, potenciant un espai vinculat a la societat del coneixement, però també donant resposta a una necessitat de la ciutat mai coberta, com és la demanda d’habitatge en una Cerdanyola que tradicionalment ha expulsat la seva gent jove pels preus inassumibles de l’habitatge agreujat per la pressió que suposa tenir la UAB al municipi i l’alça de preus generalitzada.

L’alcalde de Cerdanyola espera que aquesta actuació permeti que la gent jove que ha marxat de la ciutat pugui tornar i la que no ho ha fet pugui quedar-se amb l’objectiu de construir una Cerdanyola per viure -amb oferta d'habitatge asequible-, treballar -amb teixit empresarial i ocupació- i conviure -i que la gent s'ho pugui passar bé-.

Un projecte estratègic per a la metròpolis

Des de l’Ajuntament es subratlla que el Parc de l’Alba s’ha consolidat com un dels projectes urbanístics i científics més rellevants de Catalunya, amb tres objectius clau:

  • Motor de competitivitat científica i empresarial, aprofitant la proximitat amb el Sincrotró ALBA i la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Creació d’un nou barri sostenible, amb habitatges assequibles i una mobilitat eficient i compartida.
  • Protecció de la biodiversitat, amb 200 hectàrees de zones verdes que asseguren la sostenibilitat ecològica del territori.

Amb un horitzó d’urbanització de 12 anys i quatre fases simultànies, aquest projecte reforça l’aposta per una ciutat més connectada, sostenible i orientada al futur.