Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La reforma de la plaça del Pi vol refermar l’espai com centre social i comercial...
La reforma de la plaça del Pi vol refermar l’espai com centre social i comercial de Bellaterra La zona de color vermell es convertirà en espai per a vianants amb plataforma única

La reforma de la plaça del Pi vol refermar l’espai com centre social i comercial de Bellaterra

22 de març de 2024 a les 10:34

Una important ampliació de l’espai per a vianants amb plataforma única, enllaçant les zones comercials del Club Bellaterra i la farmàcia i suprimint l’accés en cotxe al carrer de Joan Fàbregas és el principal element de la primera fase de la reforma de la plaça del Pi que el govern de l’EMD ha presentat al veïnat de Bellaterra. L’obra hauria d’estar enllestida a l’estiu de 2025.

El govern de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i l’equip assessor d’aquest projecte han presentat al veïnat de Bellaterra la reforma de la icònica plaça del Pi, centre neuràlgic de la vida social i comercial del barri, un cop desestimat el projecte anterior pels problemes de trànsit que generava. L’objectiu, destaca el president de l’EMD, Josep Maria Riba, és potenciar la cohesió social i afavorir el comerç de Bellaterra. El pressupost, els 98.377 euros de subvenció de la Generalitat a través del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) i 25.000 més que aportarà l’Ajuntament.

L’anterior projecte comportava desviar la carretera BV1414 pel carrer de Joan Fàbregas i Lluís de Ábalo, per darrera del Club Bellaterra, però l’enllaç entre aquests dos carrers suposava un problema pel pas dels vehicles de grans dimensions, com autobusos o camions, i per això no comptava amb el suport ni de l’Ajuntament ni de la Diputació, titular de la carretera.

Josep Maria Riba explica que el nou projecte supera aquests obstacles mantenint els criteris inicials. En aquest sentit, el vocal de Mobilitat de l’EMD, Jordi Macarulla, destacava com guanys principals que es prioritza l’ús de l’espai pel vianant amb 500 metres quadrats més de peatonalització i guanyant en seguretat eliminant una zona de conflicte entre vianants i cotxes en la incorporació des de la plaça al carrer de Joan Fàbregas i l’actual aparcament de davant la farmàcia.

La supressió d’aquest accés dels cotxes a Joan Fàbregas permetrà unir en plataforma única d’alçada i el mateix paviment les actuals zones comercials del supermercat i la farmàcia. Macarulla explica que així s’afavoreix el sector amb una illa comercial que suposa també enllaçar zones d’ús lúdic per al veïnat i els vianants i de terrasses per a l’hostaleria.

Els cotxes accediran a Joan Fabregas des d’una rotonda que es farà al final de la plaça, quan acaba el Club Bellaterra i davant l’Hostal Sant Pancraç, i amb un canvi de sentit que carrer Lluís de Ábalo. Així, es podrà accedir fins a la plaça Maragall, altre dels nuclis centrals de Bellaterra.

Aparcament i carretera

El govern de l’EMD destaca que aquesta reforma es fa ampliant aparcament, tant d’estacionament lliure com de zona taronja, mesura amb que es vol duplicar les places actuals d’estacionament regulat amb acord amb l’Ajuntament. Toni Palomo, veí de Bellaterra, arquitecte municipal de Masquefa i un dels professionals del sector que han assessorat el govern de l’EMD, explica també que la reforma suposa resoldre problemes actuals de disseny -com el pas de vianants que aboca a una zona de vehicles com l’aparcament davant la farmàcia-, de manteniment, d’accessibilitat -suprimint barreres arquitectòniques- i de definició, ja que actualment l’alt pas de cotxes fa pensar que no és una plaça ideada per a les persones sinó per als vehicles. A més, indica es farà aparcament per a bicicletes i s’instal·larà un carregador per a vehicles elèctrics, al temps que des del govern indiquen que en properes fases es pensarà com instal·lar algun espai d’esbarjo per a la canalla.

De fet, la reforma presentada és una primera fase que tindria continuïtat posteriorment en una segona etapa amb 600 metres quadrats més de plataforma única en l’actual carretera, a l’espai just davant de l’estació dels FGC; una tercera que continuaria fins al final de l’hostal Sant Pancraç; i una quarta per potenciar el lligam de la plaça del Pi amb la de Maragall -l’espai de l’esquirol on està el centre cívic Bellaterra- a través del carrer de Joan Fàbregas.

El veïnat present es va mostrar d’acord amb el projecte plantejat, però insistint en la necessitat de solucionar el problema d’alta intensitat de trànsit i velocitat de vehicles de la carretera BV1414, que creuen que s’ha d’eliminar.

En aquest sentit, el president de l’EMD apunta que, de manera paral·lela s’avança en les negociacions amb la Diputació de Barcelona, titular de la carretera, perquè abordi fins a 17 actuacions al llarg d’aquest eix viari per pacificar el trànsit i s’insisteix en la necessitat que cedeixi la carretera a l’Ajuntament i que el municipi la cedeixi a l’EMD convertida en carrer. Això, indica Riba, permetria actuar davant els vehicles que l’utilitzen actualment com a drecera cap a la B30.

Des del govern de l’EMD indiquen que, un cop aprovada la modificació, ara s’han de fer les tramitacions administratives corresponents per haver acabat l’obra entre els mesos de juny o juliol de 2025.

Galeria d'imatges