Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La restauració de Can Domènec descobreix elements desconeguts al futur museu d'a...
La restauració de Can Domènec descobreix elements desconeguts al futur museu d'art

La restauració de Can Domènec descobreix elements desconeguts al futur museu d'art

7 de desembre de 2006 a les 0:00

La primera fase de recuperació de la Torre de Can Domènec per convertir-la en el Museu d’Art de Cerdanyola, MAC, estarà enllestida l’estiu vinent. Les obres que s’estan realitzant en aquests moments han permès descobrir nous elements decoratius i han sorprès als mateixos restauradors al trobar-se amb un molt bon estat de la façana original. Dels tres arcs existents abans de la reforma dels anys 60 que va patir l’edifici, dos es mantenen íntegrament amb les seves motllures mentre que l’arc central només conserva part de l’estructura i els relleus s’hauran de restituir.

Responsables municipals han realitzat una visita d'obres al recinte de Can Domènec per comprovar l'estat de le sobres per convertir-lo en el museu d'art de la ciutat. En el decurs de la visita el tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola, Josep Maria Romero, explicava que, a més de comprovar el bon estat dels arcs, s’han descobert unes cenefes de les quals es desconeixia la seva existència.

Romero recorda que l’antic propietari d’aquest edifici va adaptar la torre als gustos dels anys 60, modernitzant-la i construint un pis més. Afortunadament, abans de fer tots aquests canvis va encarregar un reportatge fotogràfic que ha permès ara conèixer com era antigament l’edifici per tal de restaurar-lo amb la màxima fidelitat possible. A més, les obres que en el seu dia van fer han permès recuperar una molt bona part.

A més de repicar, treure el ciment i refer l’estucat de la façana, en aquesta primera fase ja està molt definida la sala d’actes i molt avançades les estructures generals de l’edifici, com per exemple la del vestíbul.

Sílvia Ros és la restauradora que treballa en aquests moments en la recuperació dels dibuixos i motllures dels arcs del frontal de la torre. Ros explica que el procés que està seguint és el de neteja, policromia, relleu escultòric, estuc i restitució de les pintures decoratives. Tot això amb una tècnica de pintura a la cal amb pigments aglutinats que s’aplica després d’un estuc previ també a la cal.

La fase de pintura, segons Ros, estarà enllestida en un mes aproximadament però la primera fase de les obres de restauració de Can Domènec no estaran enllestides fins l’estiu.

Recuperar els vitralls

Paral·lelament, s’està treballant en la recuperació d’un dels elements més importants d’aquesta torre, els famosos vitralls que són de propietat privada. L’Ajuntament està en converses amb els propietaris i es troba a l’espera de que fixin un preu per poder negociar.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de la ciutat, Consol Pla, creu que la intenció dels propietaris és vendre aquests vitralls i aconseguir que tornin a la seva ubicació original. Pla creu que la recuperació d’aquests vitralls seria la guinda d’un projecte que el que ha intentat en tot moment és recuperar molt fidelment l’antic Casino de Cerdanyola.

Els vitralls modernistes coneguts popularment com a "Dames de Cerdanyola" són els elements decoratius més destacats de la reforma modernista d'Eduard M. Balcells per a la Villa López -nom amb què també es coneix Can Domènec-. S'haa atribuït al vitraller alsacià Ludwig Dietrich von Beärn i, originàriament, ocupaven la façana principal i part d'un lateral, sota d'una elegant marquesina de ferro forjat i vidre. Representen tres escenes diferents protagonitzades per figures femenines amb llargues i amples vestidures, complicats pentinats i joies nòrdiques, que s'integren en el paisatge de gran riquesa cromàtica que les envolta i en el qual els elements florals, vegetals i arquitectònics són molts importants. A la façana principal, hi havia la Dama del llac i la Dama de la tulipa representen dues escenes que formen una composició unitària sobre un mateix fons natural al voltant d'un llac. Al lateral, la Dama del gronxador se situa en un jardí neoclàssic. Els vitralls són de propietat privada i ja no es troben al lloc d'origen.

Consol Pla explica, d’altra banda, que el departament de Cultura i Patrimoni del consistori ja està treballant per aconseguir el màxim de subvencions possibles per encetar la segona fase, la del projecte museogràfic, el més aviat possible i poder obrir així a tot el públic el Museu d’Art de Cerdanyola Can Domènec.

Galeria d'imatges