La Sala Togores del MAC creix amb nous quadres i fons documental de l'artista cerdanyolenc
13 de novembre de 2018 a les 13:10La Sala Togores s'amplia amb les aportacions de diferents obres procedents del MNAC i de la Fundació Banc de Sabadell, a més de diferents documents. Els nous quadres que es poden veure a la sala són Voltants de Bandol (1923), Retrat de Mademoiselle Rosette Parmentier (1923) i de Tres nus (1924), del MNAC. D'entre les obres de la Col·lecció Banc Sabadell destaca el paisatge de Prats de Molló d'una gran modernitat que mostra la proximitat a Manolo Hugué.
El Museu d'Art de Cerdanyola ha renovat la Sala Togores amb la incorporació de diferents quadres i fons documental de l'artista cerdanyolenc provinents del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i de la col·lecció del Banc de Sabadell que han permès completar una colecció "prou digna amb 14 obres que representen les etapes més importants de la seva trajectòria artística", segons el director del MAC, Txema Romero.
La sala s'inaugurava dijous passat amb la presència de la família del pintor, en un acte on també es presentava l'Associació d'Amics del MAC.
Representació de la seva trajectòria
La Sala Togores consolida i incrementa el seu valor com a punt de referència per gaudir i estudiar la vida i l'obra del pintor cerdanyolenc Josep de Togores amb importants préstecs del MNAC i de la col·lecció del Banc de Sabadell que s'han incorporat a la sala amb una vitrina en rotació dedicada a la correspondència i al fons documental donat per les filles de l’artista. L'arxiu és d'un excepcional valor documental, segon Romero, amb cartes de Max Jacob, Eugeni d'Ors, Joaquim Torres García o Daniel-Henry Kahnweiler, llibres i fotografies.
El MAC, com a membre de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya ha rebut el dipòsit durant gairebé 10 anys de tres de les obres més representatives del pintor que formen part de la col·lecció del Museu Nacional.
Es tracta de Voltants de Bandol (1923) Retrat de Mademoiselle Rosette Parmentier (1923) i de Tres nus (1924). La darrera d'aquestes obres és una de les teles més ambicioses del pintor, una obra mediàtica en el seu moment ja que va ser adquirida per subscripció popular i rebutjada per immoral per la Junta de Museus. Després d'una forta polèmica a la premsa, el quadre va ser admès mitjançant la intermediació de l'alcalde de Barcelona i a partir de l'adopció d'un títol que li conferís una connotació al·legòrica, Primavera de la vida. Les altres dues teles són del 1923, un dels millors anys del pintor, i mostren els gèneres del paisatge amb connotacions orgàniques, i del retrat d'una estètica exquisida.
D'entre les obres de la Col·lecció Banc Sabadell destaca el paisatge de Prats de Molló d'una gran modernitat que mostra la proximitat a Manolo Hugué.
Amics del Museu
La presentació de la renovada Sala Togores també va servir per recordar que l'Associació Amics del Museu d'Art de Cerdanyola col·labora amb aquest centre en els àmbits de difusió i participació de les seves activitats i per facilitar la integració de la ciutadania i de les entitats.
L'associació, que va aportar un dibuix de Togores de l'any 1916, fa una crida a la incorporació de nous socis per donar suport al museu en tasques de recerca, manteniment, millora i augment de les col·leccions del MAC, entre altres objectius.
La regidora de Cultura, Elvi Vila, ressaltava el fet que el MAC s'ha fet un lloc entre els museus modernistes de Catalunya recordant que el 80% està fet amb donacions i aportacions de persones i entitats. Vila també manifestava que les administracions han d'anar "una mica més enllà" i lluitar perquè als pressupostos s'incloguin partides per adquirir obres d'art.