La segona jornada sobre les Vies Verdes es farà al PTV el dia 28
19 d'octubre de 2005 a les 0:00La II Jornada sobre les Vies Verdes del Vallès organitzada per l'Ajuntament de Cerdanyola, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona es celebrarà el proper divendres 28 d'octubre al Parc Tecnològic del Vallès (PTV). Aquesta segona edició de la jornada es centrarà en la reflexió sobre la Via Verda Sant Llorenç-Collserola, la que afecta directament la nostra ciutat, i especialment sobre la implicació dels agents econòmics en la seva gestió.
Fonts del PTV han avançat que la II Jornada sobre les Vies Verdes del Vallès té com a objectiu principal donar un nou impuls al debat sobre la gestió d’aquests espais a partir de constatar el grau d’implicació que tenen els diferents agents econòmics que s’ubiquen en aquests territoris i, a la vegada, fer aflorar la valoració que les empreses i les diferents activitats econòmiques tenen del fet de gaudir d’un entorn de qualitat i d’un paisatge que crea identitat en un àmbit metropolità, alhora que ajuda a definir una “marca” de qualitat ambiental que dóna valor afegit a les empreses.
La jornada es farà a l'Auditori del PTV entre les 9.30 i les 20 hores. L'assistència és gratuïta però l'aforament és limitat per la qual cosa cal inscriure's prèviament i abans del 20 d'octubre. La inauguració es farà a les 10 hores amb la participació del conseller de medi ambient, Salvador Milà, l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, el director del PTV, Francesc Martos, i la directora de la Càtedra de Geografia de la Universitat de Girona, Mita Castañer.
El programa inicialment previst per a la jornada -coordinat per Josep Gordi, geògraf de la Universitat de Girona, i Albert Cortina, codirector del Màster en gestió de paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)- inclou aspectes genèrics com explicacions de què és una Via Verda i les polítiques en marxa sobre connectors ecològics aplicables a les vies verdes del Vallès i es centra en la reflexió sobre els agents econòmics en la gestió d'aquests connectors tant des del punt de vista global com des de l'aspecte financer, immobiliari, agrari o turístic i de lleure.
Els coordinadors de la jornada indiquen que aquesta trobada pot ser un espai de reflexió sobre l’exemple dels ecoespais que hi ha a Europa “que intenten compaginar la protecció dels ecosistemes i l’enriquiment del patrimoni natural i cultural a partir de valoritzar els recursos naturals, paisatgístics, científics i tècnics”. Cortina i Gordi expliquen que l’objectiu és “compaginar iniciatives empresarials lligades a temàtiques ambientals amb la gestió i preservació del patrimoni natural i cultural del seu entorn” fent posible que la societat civil, les empreses, les entitats sense ànim de lucre i les administracions públiques treballin conjuntament “per la conservació i la gestió responsable i sostenible d’aquests espais”. Els coordinadors no consideren el territori entre Sant Llorenç i Collserola com un ecoespai, però sí com “un referent que
permet que les activitats econòmiques valorin i recolzin la gestió del paisatge que les envolta, ja que d’aquesta manera es treballa per un bé comú”·
El manifest de Sant Celoni
La primera edició de les Jornades sobre les Vies Verdes del Vallès es va fer a Sant Celoni el 26 de març de 2004. D’aquestes jornades va sorgir un manifest, aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del mes de febrer d’enguany amb l’objectiu és protegir al màxim les Vies Verdes entre els rius Llobregat i Tordera pel seu interès paisatgístic i com connectors biològics. Aquestes vies verdes són les de Les set vies verdes són: Obac-Olorda, Sant Llorenç-Collserola, Farell-Marina, Gallifa-Gallecs, Tagamanent-Céllecs, Calma- Corredor i Montseny-Montnegre.
Jornada a Cerdanyola
També a Cerdanyola es va realitzar, el passat 5 de març a l’Hotel Campus de la UAB, la I Jornada per a la Gestió de l’Espai Via Verda Collserola Sant Llorenç. Entre els plantejaments sorgits de la trobada va haver-hi la proposta de l'alcalde de Cerdanyola de crear un organisme de coordinació per a la gestió de la Via Verda, amb la participació de representants de l’administració local, comarcal i autonòmica, tècnics i científics i de les entitats, i la ratificació per part del conseller Milà del compromís de declaració de Collserola com a parc natural i d'elaboració d'un Pla de proteccíó dels corredors ecològics.
La jornada va comptar amb la participació de més de 150 persones i es van debatre diferents aspectes en relació a la protecció dels espais naturals que actuen com a connectors biològics al Vallès, principalment la Via Verda Collserola-Sant Llorenç del Munt. L’actual situació d’aquest corredor biològic, les planificacions urbanístiques dels Ajuntaments, la possibilitat de crear un Parc Agrícola al Vallès o la situació del Parc de Collserola van ser temes a debat. Un grup d’opositors al projecte de la Plana del Castell van fer expressa la seva protesta, tot reclamant la seva paralització per considerar-la una planificació especulat.