La soprano Montserrat Figueras donarà nom a uns jardins de Barcelona
7 de setembre de 2018 a les 8:38La soprano de Bellaterra Montserrat Figueras donarà nom a uns jardins del barri de l’Eixample de Barcelona, prop de l’Hospital Clínic. Figueras estava considerada una gran especialista en música antiga i va fundar, amb el seu marit Jordi Savall, el grup Hespèrion XX, el cor La Capella Reial de Catalunya i l'orquestra Le Concert des Nations, amb la intenció de difondre la música medieval, barroca i renaixentista.
L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament batejar amb el nom de la cantant bellaterrenca un espai de jardí interior, situat entre els carrers de Casanova, Villarroel i París i amb accés des del número 195 del carrer de Còrsega. La placa amb el nom Jardins Montserrat Figueras es col·locarà a finals de setembre, quan es celebra la Festa Major del barri de l'Esquerra de l'Eixample.
Montserrat Figueras, que va morir el 2011, estava considerada un dels grans referents de la música antiga amb una llarga trajectòria musical que la va portar a fundar amb el seu marit, Jordi Savall, el segell discogràfic Alia Vox i a gravar més de 50 discos. Figueras, que també era mare dels músics Arianna i Ferran Savall, tenia un repertori basat en músiques d'origen llatí i obres polifòniques renaixentistes, entre d'altres. En solitari, el 1989 enregistrà un disc dedicat a cançons medievals catalanes, el 1995 la sèrie de cants de la sibil·la i el seu darrer disc com a solista, Lux Feminae va obetrni gran èxit de la crítica tant nacional com internacional.
Entre d'altres guardons, Figueras va rebre la Creu de Sant Jordi l’any de la seva mort, el 2011, destacant “la seva valuosa contribució a la recuperació de la música antiga i la seva exigència, sensibilitat i talent artístic que han merescut reconeixement internacional”. Aquest reconeixement havia tingut forma de molts guardons internacionals com l'Edison Klassiek i el Grand Prix du Disque, el Gran Premi de la Nova Acadèmia del Disc (1992) i el Gran Premi de l'Acadèmia Charles Cros (1993). Al 2011 va aconseguir amb Jordi Savall un Grammy per al llibre-CD 'Dinastia Borgia. Església i poder al Renaixement ' en la categoria Best Small Ensemble Performance.
La seva tasca per recuperar la música antiga també va ser reconeguda al 2003 amb el títol d'Oficial de l'Ordre Francesa d'Arts i Lletres del govern francès. A més, Figueras i Savall van ser reconeguts l'any 2008 per la UNESCO com artistes per la pau i l'any següent van rebre el primer premi Unescocat.