Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La tasca urgent de recuperar la democràcia en l'Estat del malestar
La tasca urgent de recuperar la democràcia en l'Estat del malestar

La tasca urgent de recuperar la democràcia en l'Estat del malestar

6 de març de 2018 a les 11:55

Podem Cerdanyola ha convidat al periodista i escriptor Guillem Martínez i a la sociòloga i regidora a Sant Andreu de la Barca, Isabel Marcos, per parlar sobre la situació política a Catalunya, el treball de les confluències als municipis i el paper que es pot jugar des de les esquerres per no tancar definitivament la finestra de canvi que va obrir el 15M.

Audios

06-03-2018 Guillem Martínez

06-03-2018 Isabel Marcos

Guillem Martínez va dir que "per primera vegada en anys les esquerres han construït un espai que, a diferència dels any 30 o els anys 70, ve marcat per un diàleg més fluid i sense grans retrets mutus, un espai que s'hauria d'aprofitar per discutir i poder parlar del que s'està fent malament".

Per a Martínez, al 2011 s'obren dos grans finestres de canvi, el 15M i la qüestió catalana, que signifiquen dos punts de ruptura del Règim 78. Martínez diu que "el 15M és una veritable revolució cultural que deixa fora de joc la propaganda estatal per un temps i provoca una crisi de la representació quan bona part de la ciutadania no es sent representada a les institucions". Una crisi de la representativitat que "comença a quedar tancada amb la irrupció del procés que ho fa tornar tot al punt de partida amb un govern, tant a Catalunya com a l'Estat, al qual ja no li cal donar explicacions de res".

Martínez sosté que la democràcia a Europa ve donada pel benestar i una vegada desballestat l'Estat del benestar "la democràcia queda sota mínims i el concepte sobirania es dilueix i dóna pas a una política simbòlica sense repercussió real". Martínez creu que en aquest context la possibilitat de ruptura s'ha tornat a esvair "perquè s'ha tornat a confiar en la representativitat que genera un vot i davant la magnitud de la crisi que ens ofega cal cercar altres eines polítiques que permetin un diàleg sense estridències entre els qui optin per entrar a les institucions per intentar canviar les coses i els que prefereixen fer-ho des de fora de les institucions".

La sociòloga i treballadora social Isabel Marcos, regidora a Sant Andreu de la Barca, recordava que "la irrupció de les confluències al municipis ha permès trencar amb el bipartidisme, endegar plans de xoc contra una crisi que deixa gent a l'atur i sense casa i busca construir un sistema amb el bé comú com prioritat".

Des de l'espai polític dels comuns i Podem es feliciten per haver aconseguit l'accés de la gent del carrer a les institucions, posar els drets socials al primer lloc de l'agenda política, impulsar la participació ciutadana i lluitar contra l'especualció; mentre que es posen com deures tornar a recuperar el carrer i totes aquelles dinàmiques que permetin recuperar la il·lusió per un canvi real.

Galeria d'imatges