Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Taula de Patrimoni demana la suspensió de la llicència d’enderroc de la Masia...
La Taula de Patrimoni demana la suspensió de la llicència d’enderroc de la Masia Santos

La Taula de Patrimoni demana la suspensió de la llicència d’enderroc de la Masia Santos

1 de febrer de 2023 a les 13:54

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola lamenta el que considera “més que previsible enderroc” de la Masia Santos, sense “fer prèviament cap estudi patrimonial sobre l’edifici”. L’entitat defensa que cal revisar el Pla Especial de Protecció del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic, on no s’inclou aquest edifici del carrer Torras i Bages.

La Taula de Patrimoni considera que l’edifici no es va incloure al Catàleg de Patrimoni l’any 2003 perquè “es desconeixien parts de la seva història i no es consideraven factors com els criteris de gènere, ja que va ser un important centre de producció tèxtil femení a la ciutat”.

En aquest sentit, des de l’entitat manifesten que la Masia Santos -que en realitat és una torre i no una masia- va acollir durant anys part del procés de producció de la desapareguda fàbrica de mantons de Manila, que centrava el gruix de la seva producció molt a prop, als terrenys on ara hi ha l’Ateneu.

Pel que fa al seu valor arquitectònic, la Taula de Patrimoni considera que estudis actuals apunten que forma un conjunt amb l’edifici que acull l’Oficina de Treball de la Generalitat -al carrer de Torres i Bages 5-, amb el qual comparteix autor, l’arquitecte Eduard M. Balcells, responsable de la rectoria de Sant Martí, la reforma de Can Domènech o l'edifici de l'Ajuntament entre altres, i que l’entitat considera un dels arquitectes “que més petjada va deixar en el seu dia a Cerdanyola”.

Suspensió temporal de la llicència d’enderrocament

La Taula de Patrimoni indica que ha sol·licitat a l’Ajuntament la suspensió temporal de la llicència d’enderrocament per poder fer un estudi patrimonial que analitzi si hi ha elements “que caldria conservar”; una reunió amb responsables municipals per plantejar tota la informació recollida per l’entitat; i la “urgent actualització” del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic. Segons apunta l’entitat, la sol·licitud s’ha formulat via instància i no han rebut resposta per part de l’Ajuntament.

Des del col·lectiu, manifesten que això suposa un “aclaparador silenci que constitueix “una nova mostra de la paràlisi que afecta al nostre Consistori en la protecció del Patrimoni” i que suposarà “la desaparició d’un nou edifici amb interès històric i arquitectònic sense fer, ni tan sols, els estudis previs” reclamats per l’entitat, que integren Agrupació Fotocine Cerdanyola-Ripollet (Afocer), Col·lectiu de Recerques Arqueològiques (CRAC), Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC), Artistes Plàstics de Cerdanyola, La Constància i Amics del MAC (Museu d’Art de Cerdanyola).

De fet, la Taula de Patrimoni assegura que hi ha especialistes que posen de manifest que caldria estudiar si han de ser protegits fins a un centenar d’edificis del conjunt del municipi.