Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La tradició bluesera satisfà els aficionats en l'inici del Festival Internaciona...
La tradició bluesera satisfà els aficionats en l'inici del Festival Internacional Blues de Cerdanyola

La tradició bluesera satisfà els aficionats en l'inici del Festival Internacional Blues de Cerdanyola

10 d'octubre de 2006 a les 0:00

La dinovena edició del Festival Internacional Blues de Cerdanyola s’obria aquest cap de setmana amb èxit musical i d’assistència en els concerts acústics del certamen.

La inauguració de l’exposició de l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola (AAPC) servia de pròleg, divendres, al concert inaugural: el del veteraníssim guitarrista de 91 anys David Honeyboy Edwards. L’Ateneu era escenari dissabte d’un altre bona actuació, la de Cephas & Wiggins.

Oriol Carbonell, director artístic del Festival Internacional Blues de Cerdanyola, mostra la seva satisfacció per l’èxit artístic i de públic als concerts més minoritaris del certamen: els del cap de setmana acústic. Carbonell indica que Honeyboy Edwards destaca per la seva força interior i les experiències acumulades que es deixen sentir a la seva actuació, mentre que Cephas & Wiggins són erudits en els seus intruments, guitarra i harmònica, amb un blues clàssic però “més de filigrana”.  Carbonell destaca que les master class de guitarra i harmònica realitzades pels músics nordamericans també van suposar un alicient molt important per al festival ja que va permetre que aficionats locals accedissin a les tècniques depurades d'aquests reis del Piedmont Blues, un estil que s'allunya de la tradicional imatge melancòlica del blues per fer de cada concert una festa.

John Cephas manifestava la satisfacció del duet ja que van tenir "un públic fantàstic  molt familiaritzat amb el blues" . El guitarrista afirma que el blues "cobreix cada aspecte, emoció o sentiment de tota la vida. De vegades ets feliç, de vegades estàs trist, o et sents melancòlic o estàs tan content que saltaries i ballaries: el blues cobreix tot aquest ampli espectre”. Per la seva banda, Wiggins assegura que el so Piedmont “és música per ballar, per a gent que treballava i vivia d’una manera molt dura... i que també necessitava divertir-se durament”. Respecte la master class organitzada per Ka'l Music, Cephas manifesta que "m’agrada ensenyar la tècnica, crec que és bo compartir-ho”.

El festival s'inaugurava oficialment, però, amb l'exposició dels artistes plàstcis locals al B’Art de l’Ateneu que ofereix 19 obres d’autors locals a un preu excepcional de 15 euros. Andreu Martínez, president de l’entitat, indica que enguany les obres s’han realitza seguint un mateix format de 35x35 i amb el lema Entre notes i ritmes. Pentagrames amb relleu, músics assajant, ombres musicals es poden trobar a la mostra.

 

La regidora de Cultura, Consol Pla, inaugurava l’exposició tot destacant que és una mostra de l’esforç col.lectiu que suposa el festival amb el treball d’un important número de persones i entitats. Precissament, la presentació va finalitzar amb la participació de dues entitats culturals locals: una coreografia del grup Gedecé Dansa i una performance de les actrius de T-Atreves Teatro.

 

El millor encara s'ha de viure

El director artístic del festival indica que el certamen entra ara en la setmana dels concerts més potents amb ritmes ballables, però pendents de la meteorologia ja que hi ha activitats com la festa barbacoa a l’aire lliure. Així, Helen Carter posarà veu a la nit de gospel de dijous a l'església de Sant Martí, Charmaine Neville serà qui doni electricitat a l'Ateneu divendres a la nit, dissabte serà el moment estelar amb el pianista Mike Sánchez i el pioner del Rythm'n blues Ike Turner al pavelló d'esports. La festa barcacoa s'instal.larà dos dies al parc del Turonet: dissabte amb bandes locals -Cerdanyola Big Band- i nacionals -Sol Lagarto, Mr Hurricane, Hash- i diumenge amb alguna de les joies del certamen com l'africà Cheikh Lô i l'enèrgic trompetista Roy Paci a més de bandes nacionals com l'artista bluescat d'enguany Lluís Coloma Septet.

Precisament, Coloma és, demà, en dues sessions a les 9.30 i les 11.30 hores respectivament, el protagonista de les Blueschool sessions al teatre Ateneu, una de le siniciatives ja tradiocionals en que el festival s'acosta als centres educatius de la ciutat. Així, alumnes de diversos cursos i centres assistiran al concert pedagògic de Coloma,  un dels pianistes més actius i reconeguts de l’escena nacional dins del camp del blues i el boogie woogie.

Coloma, ensenyarà aquest any als nens la tècnica del ‘pedalier’ que ell mateix ha desenvolupat. Els ensenyarà un vessant del blues més ràpid i instrumental que el fan més ballable. Tot creant melodies repetitives en contrapunt amb baixos també repetitius i una harmonia que mai es separa del to original. A Lluís Coloma l’acompanyaran Manolo Germán al contrabaix i Marc Ruiz a la bateria

A més de ser l'artista Bluescat, Coloma va guanyar el premi ‘Músic de l’any 2003’ del’associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. El seu darrer disc és Lonely Avenue (Swing Alley 2006).

Dins d'aquesta vessant pedagògica, el festival ofereix també avui la conferència de Lluís Gallifa Del Blues al Hard Rock que es farà a les 19 hores d'aquesta tarda a la biblioteca Ca n'Altimira.

Galeria d'imatges