La trobada d'entitats ecologistes reclama l'aturada del creixement urbanístic als Països Catalans
27 de març de 2007 a les 0:00La XX Trobada d'Entitats en Defensa del Territori dels Països Catalans finalitzava ahir a Cerdanyola amb la Declaració del Vallès que reclama l'aturada del creixement urbanístic ilimitat. Segons els portaveus de les entitats ecologistes, Cerdanyola és un clar exemple d'aquest creixement desmesurat.
La trobada, centralitzada a l'organisme autònom Flor de Maig però amb activitats a altres indrets del municipi com la plaça de Sant Ramon o la sala Mundo Caníbal, va girar a l'entorn de sis eixos fonamentals: mobilitat, planificació territorial, espais naturals a conservar, gestió de residus, polítiques energètiques i agricultura sostenible, però una de les coordinadores, Sandra Saura, destaca que es van fer moltes altres activitats com tallers, mostres o actuacions musicals.
La Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) organitzava aquest esdeveniment amb la coordinació de dues entitats vallessanes, Salvem el Vallès i l’Associació per a la Defensa i l’Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC) i la participació del col.lectiu local Cerdanyola Via Verda.
Sandra Saura fa un balanç molt positiu de la trobada ja que va comptar amb una participació de més de 300 persones i va tancar amb un manifest de consens que es lliurarà a les administracions i que reclama que s'aturi el creixement urbanístic al territori. Saura considera Cerdanyola com un exemple clar d'aquest creixement i afirma que l'actuació a la Plana del Castell suposa fer inviable la Via Verda ja que trenca qualsevol connectivitat natural.
La Declaració del Vallès considera necessària l'apliació de la legislació sobre espais naturals per assegurar la seonservació i manteniment i garantir la biodiversitat, que la planificació territorial incorpori el càlcul de la capacitat de càrrega del territori segons els balanços d'aigua, energia i residus, que s'aprovi una llei integral del litoral i el Pla Territorial Sectorial Agrari, que es garanteixi la funcionalitat ecològica dels boscos i es compleixi una participació i consulta pública real en el planejament urbanístic i territorial. A més, reclama la posada en marxa d'una política d'habitatge accessible que "contribueixi al decreixement" i que la política econòmica incorpori criteris derivats de l'ús racional i sostenible dels recursos. El manifest continua reclamant una nova cultura de l'aigua basada en l'eficiència, l'estalvi i la reutilització i un canvi en el model de gestió de residus amb una moratòria a la construcció de nous ecoparcs per considerar-los "instal.lacions de transferència de residus no seleccionats". La Declaració del Vallès aposta per les energies renovables i pel foment del transport públic i el trasllat de mercaderies en ferrocarril i reclama un canvi en el finançament municipal que "elimini la dependència excessiva dels ingressos derivats de la construcció" i la creació de jutjats especialitzats en matèria ambiental.
Les jornades es van obrir divendres a la tarda a Flor de maig i es tancaven diumenge al migdia amb una festa popular a la plaça de Sant Ramon que comptava amb un dinar, jocs artesanals i fins i tot una performance on un grup d'animació representava la urbanització desmesurada del territori amb la construcció ilimitada d'habitatge, la realització d'autovies, la despesa excessiva d'aigua, la realització de la línia de molta alta tensió o la construcció de camps de golf per tot el territori. A mida que es realitzava aquesta representació s'nava situant aquests elements sobre un mapa dels Països Catalans dibuixat al terra de la plaça per, posteriorment, escombrar aquests edificis, infrastructures, camps de golf i transvassaments d'aigua per un grup d'ecologistes. Segons indiquen des de les entitats, el "moviment ecologista no s'aturarà" fins acabar amb aquestes actuacions d'una manera pacíficia però incansable.