La UAB analitza l'exili republicà
17 de desembre de 2009 a les 0:00
"Més d'un centenar d'experts d'arreu del món es reuneixen a la UAB, aquesta setmana, en el Quart Congrés Internacional ""L'exili republicà de 1939 i la segona generació"". Aquesta trobada està organitzada pel Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL), un equip de recerca adscrit al Departament de Filologia Espanyola de la UAB. El tema principal serà la segona generació d'exiliats, és a dir, les persones que van haver d'abandonar el país essent molt joves i que van créixer a l'exili. "
La major part del programa es desenvoluparà a la Facultat de Filosofia i Lletres i al teatre de la Plaça Cívica de la UAB, però el dissabte, dia 19, el Congrés es traslladarà a Cotlliure, on es retrà homenatge al poeta Antonio Machado tot coincidint amb el 70è aniversari de la seva desaparició.
Des de la UAB indiquen que la fi de la Guerra Civil i "la desfeta de la II República va empènyer milers de persones al camí de l'exili", principalment cap a França i l'Amèrica Llatina. Entre ells, es trobaven molts dels principals intel·lectuals del país. Els continguts del Congrés depassen els àmbits literari i artístic, i volen contribuir a reconstruir la memòria de la tradició democràtica republicana a través d'una reflexió crítica sobre la història de la literatura, el pensament, les ciències i les arts de l'exili republicà de 1939. Per tant, el Congrés es caracteritza per un compromís no només acadèmic sinó també cívic, que consisteix a recuperar un capítol oblidat o poc conegut del nostre segle XX.
Al Congrés, es tracten temes molt diversos i es realitzaran diferents activitats. Autors i altres testimonis parlaran de la seva experiència com a exiliats, com ara Aitana Alberti - escriptora i filla del poeta Rafael Alberti i de l'escriptora María Teresa León-, i intervindran experts de nombrosos centres acadèmics de diverses universitats i centres acadèmics de tot Espanya, d'altres països europeus i d'arreu del continent americà. La ponència inaugural serà pronunciada per Roberto Ruiz i portarà per títol "Mi trayectoria literaria". Es dedicarà una part específica del programa a autors com Carlos Blanco Aguinaga, Angelina Muñiz-Huberman (qui també intervindrà a l'homenatge a Machado) i Tomás Segovia, entre d'altres. Es tractaran temes com les experiències de les persones traslladades a la Unió Soviètica o a Cuba, les revistes editades des de l'exili o la situació de les dones exiliades. S'hi presentaran també les darreres novetats editorials sobre el tema.
L'homenatge a Machado també tindrà una pinzellada teatral amb la representació de l'obra Último viaje de Antonio Machado, dirigida per Ginés Sánchez. A més, al llarg del dissabte, dia 19, es realitzarà un itinerari "machadià" que acabarà amb un homenatge al poeta davant de la seva sepultura al cementiri de Cotlliure, la localitat francesa on l'autor dels Proverbios y cantares va morir a penes uns dies després de travessar la frontera, quan s'exiliava l'any 1939. Finalment, en el decurs de l'homenatge a Machado a Cotlliure, Angelina Muñiz-Huberman pronunciarà la ponència "Tema i variacions sobre un exili"; i el coordinador general del congrés, el professor Manuel Aznar, moderarà l'acte de cloenda. La jornada de Cotlliure serveix com a cloenda no només d'aquest congrés sinó també del "Congrés Plural 70 anys després", que s'ha anat organitzant al llarg del 2009 a diferents comunitats autònomes i a França, i que va ser convocat també pel GEXEL.
Aquesta trobada suposa la continuació del treball realitzat, ara fa deu anys, al Congrés "Seixanta anys després", organitzat també pel GEXEL. El Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL) el componen professors i investigadors que es plantegen, com a tasca prioritària i urgent, la reconstrucció de la memòria històrica, cultural i literària de l'exili espanyol de 1939, tot atenent a les implicacions ètiques i polítiques d'aquesta tasca. La trobada d'enguany es realitza en col·laboració amb la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, que s'encarrega de l'organització de l'homenatge a Machado del dissabte, dia 19. Han col·laborat també en la gestació del Congrés la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència i Innovació, el Ministeri de Cultura i, per part de la UAB, el Vicerectorat d'Investigació, la Facultat de Filosofia i Lletres i el Departament de Filologia Espanyola.