Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La UAB aprova un pressupost de quasi 409 milions d'euros
La UAB aprova un pressupost de quasi 409 milions d'euros Campus de la UAB (Foto UAB)

La UAB aprova un pressupost de quasi 409 milions d'euros

28 de desembre de 2023 a les 10:16

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat el pressupost de la institució per a l'any 2024, de gairebé 408.950.212 d'euros, que ha estat també ratificat pel Consell Social. Des de l’Autònoma subratllen que és el primer pressupost elaborat després de l'aprovació de la nova Llei orgànica del sistema universitari, que marca l'objectiu d'arribar progressivament a un 1 % del PIB a l'educació superior.

Pel que fa als ingressos, s'espera que l'aportació de la Generalitat sigui similar a la de l'exercici 2023. El text que companya els comptes recorda que es continua sense tenir en consideració les despeses derivades de l'estructura singular de campus de la UAB, fet que implica un desequilibri i "un repte important a l'hora de quadrar el pressupost".

Quant a les despeses, entre altres aspectes, es preveu continuar el procés d'increment i rejoveniment de professorat permanent amb un increment de les places de lector i incrementar la tecnificació de la plantilla. I, a causa de l'increment general dels preus, es preveu que la partida de contractes de serveis, manteniment i consums s'incrementi per sobre de l'any anterior.

Fonts universitàries indiquen que el pressupost ha estat elaborat tenint en compte "un context macroeconòmic de resiliència de l'economia mundial, sobretot a partir de la invasió russa d'Ucraïna i la completa reobertura de l'economia xinesa després de les restriccions per fer front a la pandèmia". A més, l'economia europea "està encara en un estat de feblesa" però, d'altra banda, "es preveu deixar enrere les tensions inflacionistes dels subministraments i dels preus energètics".

 

Els pressupostos estan dividits en diferents capítols que reflecteixen detalladament cada aspecte dels ingressos previstos (transferències corrents de les administracions públiques, matrícula, finançament de la recerca, etc.) i de les despeses (personal, contractació de serveis, manteniment, adquisició de materials i eines de recerca, etc.). Els capítols més importants d'ingressos són el de transferències corrents i el de taxes, preus públics i altres ingressos. Pel que fa a les despeses, els més importants són el de personal i el de compra de béns corrents i de serveis.