Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB assoleix un compromís del govern de Gàmbia per evitar l'ablació
La UAB assoleix un compromís del govern de Gàmbia per evitar l'ablació

La UAB assoleix un compromís del govern de Gàmbia per evitar l'ablació

18 de juliol de 2005 a les 0:00

L'antropòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Adriana Kaplan, investigadora del programa científic Ramón y Cajal, ha assolit un un compromís del govern de la República de Gàmbia per dissenyar, conjuntament, un pla de treball per a la prevenció de les pràctiques de mutilació genital femenina al seu país.

L'acord de la professora del departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB amb el ministre de Salut i la Vicepresidenta del Govern del país africà,  Isatou Njie-Saidy, ha estat fruit de molts anys de treball de camp i de l'elaboració d'una proposta metodològica de ritual alternatiu per evitar aquestes pràctiques des d'una òptica respectuosa i de gran sensibilitat cap a la cultura gambiana.

Des de la UAB destaquen que un mapa elaborat per l'equip de recerca ha posat en evidència que Catalunya és la comunitat autònoma amb més risc de mutilacions genitals entre les noies a causa de l'elevat nombre d'immigrants subsaharianes.

De fet, ja fa deu anys, el govern de la República de Gàmbia va prohibir qualsevol treball de sensibilització sobre les diferents mutilacions genitals femenines que es practiquen en els rituals d'iniciació a la pubertat social de les noies del país i des del 1989, la professora Kaplan ha establert relacions de cooperació amb el govern de Gàmbia per tal d'afrontar el problema de la mutilació genital femenina des d'una òptica respectuosa i realista.

Fonts de la UAB remarquen que un dels assumptes prioritaris ha estat el problema de la mutilació en noies nascudes a l'Estat espanyol que viatgen al seu país d'origen per vacances i que són estigmatitzades i envoltades d'una situació criminalitzada al nostre país ja que els pares són empresonats i elles passen a dependre dels serveis socials.

Aquestes mutilacions inclouen la clitoridectomia -eliminació del prepuci del clítoris-, l'excisió -ablació del clítoris i dels llavis menors-, i la infibulació -excisió del clítoris, de la totalitat dels llavis majors i menors i la sutura d'ambdós costats de la vulva-.

Catalunya és, amb diferència, la comunitat autònoma espanyola amb més dones residents -prop de 4200 dones l'any 2001- que procedeixen de països subsaharians on es practica la mutilació genital, seguida de l'Aragó i d'Andalusia.