Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB celebra avui les eleccions per succeir Lluís Ferrer al Rectorat
La UAB celebra avui les eleccions per succeir Lluís Ferrer al Rectorat

La UAB celebra avui les eleccions per succeir Lluís Ferrer al Rectorat

15 de desembre de 2008 a les 0:00

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) celebra avui les eleccions per escollir el rector o rectora amb dos candidats per rellevar Lluís Ferrer al capdavant de la universitat cerdanyolenca: Ana Ripoll, catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, i Lluís Tort, catedràtic de Fisiologia. La jornada electoral es desenvoluparà des de les 9,30 h fins a les 18,30 h.

El rector és la màxima autoritat acadèmica de la Universitat i és elegit per la comunitat universitària, que es divideix, a efectes electorals, en quatre sectors: professorat funcionari, resta de personal acadèmic i investigador, estudiants i personal d'administració i serveis.

Els estudiants són el sector majoritari amb 32.000 electors d'un total de cens amb dret a vot de 37.900 persones, però el vot es ponderat. Així, el professorat funcionari té un pes del 51 percent , la resta de personal acadèmic un 9 percent , els estudiants un 30 percent i els administratius, un 10 percent .

Tort i Ripoll, dues opcions per substituir Lluís Ferrer

'Renovació i projecte' és el lema de Lluís Tort, catedràtic de Fisiologia, que es presenta com el candidat alternatiu a l'actual Vicerectora de Professorat, Ana Ripoll, catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, que es presenta amb l'eslògan 'El nostre repte, el teu futur' i que nega ser una candidatura continuista sinó d'aposta per un canvi constant.

Respecte l'Espai Euroepu d'Educació Superior (EEES), un dels temes claus d'aquestes eleccions, tots dos candidats són partidaris d'aquesta adaptació. Ripoll assegura que "Bolonya és el present i el futur" i el considera una oportunitat única per crear "una docència de qualitat homologada a Europa", mentre Lluís Tort destaca que s'atribueixen al Pla de Bolonya qüestions que no li corresponen perquè és "una declaració de principis de mobilitat i reconeixement d'estudis" entre països "i poca cosa més". Les dues candidatures aposten pel diàleg amb els estudiants després dels conflictes viscuts al llarg de l'últim curs. Ana Ripoll indica que s'ha de fer l'adaptació a l'EES "amb foment de la participació", mentre Tort els demana rigor en els seus posicionaments ja que "els estudiants no han de fer seguidisme de consignes, sinó informar-se i actuar en conseqüència". Tort destaca que s'afirmen "qüestions sobre el Pla de Bolonya "que no tenen cap base, com el risc de privatització"i demana que els estudiants s'impliquin en la programació dels estudis i que desterrin les actituds violentes que s'han viscut al campus.

Tots dos candidats són partidaris de l'impuls decidit dels lligams amb el Sincrotró i l'Eix de la B-30 que, segons Ripoll, és "cabdal per al futur de la UAB" amb una vertebració que ha de portar al de Cerdanyola a ser "un campus d'excel.lència internacional". Tort també n'és partidari decidit, tot i que considera que s'ha de "repensar el model peculiar de campus" que té la UAB.

Lluís Tort planteja la importància que els estudiants participin en la programació de graus i la necessitat d'impulsar el desenvolupament professional entre el personal acadèmic i d'administració i amb la formació continuada com a eix destacat. Ripoll, per la seva banda, remarca l'aposta pel foment de "les vies lentes per se més flexible" en les titolacions on molts estudiants combinen la seva dedicació amb la feina, l'adaptació de l'oferta de postgrau a la demanda social i l'impuls de titolacions pròpies i la formació continuada, entre d'altres.