Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La UAB crea 31 spin-offs per explotar els resultats de la seva R+I que generen...
La UAB crea 31 spin-offs per explotar els resultats  de la seva R+I que generen més 5M€ el 2022 Participants en la Fira de la Inovació de la UAB (Cedida)

La UAB crea 31 spin-offs per explotar els resultats de la seva R+I que generen més 5M€ el 2022

17 d'octubre de 2023 a les 13:26

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat avui la Fira de la Innovació, que ha reunit a més de 80 empreses, 25 start-ups i 90 grups de R+D per a connectar a tot l'ecosistema empresarial, inversor i investigador i promoure la transferència de coneixement i tecnologia amb un retorn social i econòmic per a la societat.

 Entre les accions de transferència tecnològica i de coneixement de la UAB destaca la creació de 31 spin-offs des del 2009, amb la finalitat d'explotar els resultats de recerca de la universitat, que a més es promouen i son participades pel propi personal docent. Abans del Reglament de creació d'empreses de base tecnològica, es van crear altres 30 spin-offs en la Universitat. En total, les 61 empreses generen més de 1.000 llocs de treball altament qualificats.

Algunes de les empreses emergents creades recentment, des del 2021, són All Read, AWEC, BD Care, Telomere Therapeutics, Distinkt, Inari Global Social Action, Tectum Garden i Tramontane Therapeutics. En total van captar en rondes d'inversió 4 milions d'euros en 2022 i van generar una facturació de més de 5 milions d'euros.

A més, l'ecosistema tecnològic de la UAB està florint gràcies a les 23 empreses, algunes d'elles multinacionals, que s'han situat físicament en el Parc de Recerca de la UAB com Roka Furadada, Lucta, Suez Spain, Cuantum Medical Cosmetics, etc., que van facturar 20 milions d'euros en 2022. A més, les companyies presents en el hub també col·laboren amb la universitat a nivell de formació i docència. En paral·lel, el Campus UAB també alberga 17 spin-off de centres de recerca, la qual cosa contribueix encara més a la innovació i el desenvolupament econòmic.

Rosa Maria Sebastián, Vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB i Directora del Parc de Recerca UA, manifesta que "la UAB s'ha convertit en un pol de referència en l'àmbit de la innovació, transferència de coneixement i desenvolupament tecnològic" i afirma que "la nostra universitat ha demostrat la seva capacitat per a impulsar projectes competitius en l'àmbit empresarial i recerques que tenen un impacte social i econòmic notable per a tot l'entorn i les persones”.

Cal destacar que el 80% de les empreses que recolza la universitat aconsegueix desenvolupar un model de negoci sostenible en el temps. A més, el 60% d'elles ha aconseguit tenir presència internacional i opera en diferents mercats gràcies a la Acceleradora Arquímedes de la UAB, que ofereix una consultoria especialitzada per al creixement i l'escalat del model de negoci de les empreses emergents. Més de la meitat de les spin-offs creades per la Universitat (+60%) operen en el sector TIC i biotech.

De fet, una de les últimes empreses creades sota el paraigua de la UAB, Tramontane Therapeutics, que està especialitzada en el desenvolupament de teràpies genètiques per a malalties neurodegeneratives i metabòliques, ha estat adquirida en 2022 per l'empresa farmacèutica americana Kriya.

La UAB lidera la sol·licitud de patents a Espanya, amb 23 autoritzades com prioritàries

Espanya és el desè país de la Unió Europea amb més sol·licituds de patents presentades davant l'Oficina Europea de Patents (OEP), amb 1.925 en 2022, principalment vinculades a la e-health. Precisament, dels 10 majors sol·licitants espanyols, 6 d'ells són universitats o centres de recerca com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Fundació Tecnalia Research & Innovation o la Universitat del País Basc. En aquest sentit, la UAB va liderar en 2022 la sol·licitud de patents amb 23, que ja han estat autoritzades com a prioritàries.

Matchmaking, co-creació i innovació, claus de la Fira de la Innovació de la UAB

Durant els actes de la Fira de la Innovació, Javier Lafuente, rector de la UAB, ha estat l'encarregat d'inaugurar la jornada d'avui, celebrada a l'Hotel Exe Campus, acompanyat de Lluis Juncà, director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya i Tania Nadal, presidenta del Consell Social de la UAB. En el seu discurs d'obertura, Javier Lafuente ha assenyalat que “la UAB està en una posició privilegiada en matèria de R+D a nivell europeu, i tenim la capacitat per a ser una font d'impacte, millora i progrés per a l'economia i l'entorn", tot remarcant que l'ambició de l'Autònomca "és connectar la nostra recerca amb els reptes de la societat”.