Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

La UAB dedicarà el curs 2005-2006 a l'Àsia Oriental

La UAB dedicarà el curs 2005-2006 a l'Àsia Oriental

27 de setembre de 2005 a les 0:00

La UAB dedicarà el curs 2005-2006 a l'Àsia Oriental, amb tot un ventall de conferències, diàlegs, taules rodones, cicles de cinema o activitats culturals al voltant d'aquesta part del món tant llunyana però d'una importància estratègica en creixement. 

Per començar, una conferència sobre la Xina

L'Any de l'Àsia Oriental s'iniciarà el proper 30 de setembre, coincidint amb l'acte d'inauguració del curs 2005-2006. La lliçó inaugural del curs -Shaping China: Is the Past still Present?? anirà a càrrec del professor Jonathan Spence, titular de la càtedra Sterling d'Història de la Universitat de Yale i un dels especialistes actuals de més renom i prestigi en història de la Xina.

Programa per trimestres

El primer trimestre del curs es  parlarà de l'economia, de la política i de la societat d'aquests països, amb la participació, entre altres, d'Amadeu Gensana, director del Cercle de Negocis de Casa Àsia, Rafael Poch, periodista de La Vanguardia o Eugeni Bregolat, exambaixador d'Espanya a Xina i Rússia.

El segon trimestre portarà al campus de la UAB el pensament, l'art, la llengua i la literatura oriental, amb les conferències d'Anne Cheng, de l'Institut Francès de Llengua i Civilització Orientals, o de l'historiador Wang Hui, entre d'altres. Finalment, es dedicarà el tercer trimestre a la ciència i a la tecnologia.

Crèdits de lliure elecció i desenes d'activitats paral·leles

L'assistència regular a les activitats programades serà reconeguda amb crèdits de lliure elecció i, a banda dels tres cicles esmentats, es programaran desenes d'activitats paral·leles com cinema, amb la programació de dos cicles: un de cinema Anime i una altre de films sobre l'orient des de la perspectiva, sovint esbiaixada, d'occident; música, amb  concerts de biwa i shakuhashi, instruments tradicionals japonesos; teatre, amb una representació de Kyogen, una mena d'entremesos també  japonesos; i altres esdeveniments que tindran lloc al campus de la UAB com la Fira de l'Àsia Oriental o la celebració de la Festa dels Cireres Florits, que aproparan la realitat de la part més oriental del continent asiàtic.

L'Àsia Oriental: una zona de gran importància

L'Àsia Oriental és un àrea geopolítica de grans proporcions, tant pel que fa a l'aspecte geogràfic com al demogràfic i, cada cop més, l'econòmic, que està vivint un seguit de transformacions que la converteixen en un referent fonamental d'un món globalitzat. Alhora, però, existeix una enorme mancança de coneixement de la història i de la cultura d'aquests països.

Les conseqüències d'aquestes transformacions es comencen a notar, principalment en l'àmbit econòmic, però també en els àmbits educatiu, social, cultural i polític. Per apropar-se a tots els àmbits de països com la Xina, Corea i Japó, la UAB dedicarà el curs 2005-2006 a l'Àsia Oriental.

Amb la dedicatòria del curs la UAB segueix l'experiència d'altres exercicis anteriors dedicats a les Llengües, a la Mediterrània o a la Física, que han aplegat un gran nombre d'activitats acadèmiques i culturals.