La UAB dóna suport al projecte de defensa del guarà, el ruc autòcton
25 de novembre de 2004 a les 0:00La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) dóna suport al projecte de la Ruta del guarà, una iniciativa per defensar l'espècie autòctona de ruc català i que ahir es presentava a la facultat de Veterinària del campus de Cerdanyola. Toni Valentí, editor de la Revista Hípica Catalana, iniciarà el proper dissabte 27 de novembre una ruta a peu per diferents pobles de les comarques catalanes acompanyat de l’Havanera, un exemplar femella de la raça de burros autòctona de Catalunya. Aquesta ruta que comptarà amb 16 etapes, amb sortida a Ulldecona i arribada a Montserrat amb més de 300 quilòmetres de recorregut, pretén conscienciar, donar a conèixer i acostar a la població les característiques i utilitats d’una raça actualment en perill d’extinció.
La raça asinina catalana és l’espècie de rucs autòctona de Catalunya, considerada com la millor del món per les seves característiques morfològiques i la seva fortalesa, virtuts que el van convertir en un animal molt preuat en diferents païssos d’Europa i als Estats Units. Ramaders d’aquests països van adquirir durant molts anys burros a Catalunya per aprofitar les seves característiques, creuar-los amb altres races i aconseguir animals més forts i útils per treballar. Aquest corrent exportador i la mecanització del camp durant les dècades dels 60 als 80 va fer que aquests animals quedessin oblidats i a principis dels 80 era molt difícil trobar a Catalunya animals d’aquesta espècie amb edat i capacitat reproductora.
Dos veterinaris de Banyoles van emprendre la seva creuada particular per a salvar l’espècie, creant l’Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC) i es va aconseguir engegar un programa de dispersió de la raça. L’AFRAC comptabilitza uns 340 exemplars a Catalunya, tot i que encara s’està molt lluny d’aconseguir els 1.000 animals necessaris per considerar una raça fora de perill d’extinció.
La UAB investiga fa quatre anys
Des de fa prop de quatre anys, la Unitat de Reproducció del Departament de Medicina i Cirurgia de la Facultat de Veterinària de la UAB ha engegat un projecte adeçat a conèixer tot el procés reproductor de les femelles i a investigar els comportaments reproductors dels mascles i el seu semen, així com la millor manera de conservar-lo. Actualment, la UAB treballa amb 12 burres en edat i capacitat reproductora i amb un nombre semblant de mascles. La UAB ha reunit un banc de semen de 12 guarans en plena capacitat reproductora. La capacitat d’aquest banc permetrà realitzar, aproximadament, unes 800 inseminacions, durant els propers anys.
Un altre dels objectius de La ruta del guarà i amb el qual coincideixen tant l’AFRAC com la Facultat de Veterinària de la UAB és a demostrar l’intel·ligència d’aquests animals i la seva utilitat en la societat actual, ja que són, possiblement, els animals més preparats per traginar pes a l’hora de realitzar, per exemple, rutes turístiques de muntanya, a peu o a cavall.