La UAB i la XAL uneixen forces per preservar la memòria sonora de la Ràdio a Catalunya
5 de març de 2025 a les 11:51La UAB i la Xarxa audiovisual Local (XAL) han presentat l’acord entre les dues institucions per enriquir el contingut de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, iniciativa que recull i preserva fragments de programes radiofònics emesos a Catalunya.
La trobada anual Infolocal Ràdio, que es va celebrar a Granollers el 26 de febrer, va agrupar a més de 60 emissores de la XAL. En aquest esdeveniment, la consellera delegada Núria de José, ha confirmat l’acord entre la UAB i la XAL que permetrà continuar conservant contingut i ampliar-lo cada cop més a l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, que forma part de la UAB. El director de l’arxiu, Cinto Niqui, ha definit l’acord com un pas molt important, ja que aporta a l’arxiu un munt de fragments significatius per entendre l’evolució de la ràdio a Catalunya.
L’Arxiu Sonor de la Ràdio de Catalunya (ASRC-UAB) recull una mostra de noranta-vuit anys procedent d’emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya i de les ràdios catalanes que distribueixen els seus continguts per Internet. Aquest recull, que és públic, permet a les persones que hi accedeixen escoltar fragments de programes curts, publicitat i sintonies d’emissores.
L’Arxiu Sonor és el primer arxiu sonor col·lectiu de tot l’Estat i compta amb 11.000 fragments procedents de 1.100 ràdios, de les quals 240 són emissores locals. Cinto Niqui destaca la importància de disposar d'un arxiu que recull tants fragments, ja que actualment no hi ha cap lloc ni físic ni digital amb un material sonor tan diferent i amb tanta diversitat d’emissores.
Aquest acord entre la Xarxa Audiovisual Local i la UAB suposa un munt d’avantatges per a l’arxiu i, és per aquest motiu, que el director de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, Cinto Niqui, té clar que les prioritats de cara al futur són ampliar les col·laboracions amb altres institucions radiofòniques per ampliar el fons sonor de l’arxiu. A més, anima a la ciutadania a col·laborar si té alguna mena de cassets o material radiofònic a casa.
Tanmateix, afegeix que l’arxiu pot resultar molt interessant per a la gent jove que es vol dedicar professionalment a la ràdio perquè a través de materials passats els joves poder reflexionar i treure referents per inspirar-se. També els permet observar com ha anat evolucionant la ràdio a través del seu funcionament i, per tant, valorar com volen encaminar el futur de la ràdio.