La UAB i Pallassos sense Fronteres col·laboren per reduir l'estrès dels infants refugiats
9 de febrer de 2017 a les 14:16Pallassos Sense Fronteres i la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes (UTCCB) de la Facultat de Psicologia de la UAB uneixen esforços per assolir el màxim impacte en accions dirigides a reduir l'estrès post traumàtic de la infància refugiada que ha patit conflictes bèl·lics.
L'objectiu és dur a terme un projecte comú a Pròxim Orient amb nenes i nens que han patit -i ho segueixen fent- les conseqüències de la guerra de Síria i Iraq, però amb la possibilitat, en un futur, d'estendre aquest treball conjunt allà on sigui possible. Aquest projecte constarà de 3 o 4 accions depenent del ritme al que funcionin les activitats i dels imprevistos que puguin aparèixer i s'efectuarà al llarg d'un any. De moment, s'estan analitzant diferents escenaris d'actuació, entre els quals hi ha Líban (Vall de la Bekaa), nord de Jordània o el Kurdistan iraquià, lloc en els quals Pallassos Sense Fronteres treballa des de fa anys desenvolupant el seu projecte de gira.
El precedent d'aquesta iniciativa va ser l'inici, per part de Pallassos sense Fronteres, al 2008, d'un procés d'avaluació externa del seu projecte estrella de gires, que va assolir una primera fase metodològica i una segona d'impacte immediat fonamentada en la interacció de les emocions positives en els processos de resiliència dels infants. La crisi econòmica i social que va iniciar aquell mateix any va deixar el procés a mitges i ara l'organització té l'oportunitat de reprendre'l amb l'ajuda de la UTCCB i la Fundació Nous Cims, una entitat catalana que recolza i impulsa projectes socials amb impacte transformador en la societat. La presentació de la col·laboració l'han realitzat Margarita Arboix, rectora de la UAB, Jaume Mateu, president i fundador de PSF -més conegut amb el nom artístic de Tortell Poltrona-, Carles Requena, gerent i responsable d'operacions de PSF i Ingeborg Porcar, directora de la UTCCB.
La UTCCB durà a terme una avaluació rigorosa de les accions de Pallassos sense Fronteres utilitzant una metodologia concreta, i al mateix temps establirà un vincle entre dites accions i les Teaching Recovery Techniques (TRT), un mètode que es pot aplicar a les persones afectades per tot tipus de traumes: la guerra, els desastres naturals, la inestabilitat d'una vida en constant refugi, etc. Aquestes tècniques tenen per objectiu proporcionar als infants estratègies per identificar les seves reaccions i poder dominar-les per tal de millorar el seu estat emocional.
A més, aquestes pràctiques es recullen en un manual que pot ser utilitzat per mestres, infermeres o fins i tot familiars que estan a càrrec i/o treballen amb nens i adolescents afectats per guerres o catàstrofes. Aquest aspecte és crucial pel que fa als objectius d'aquesta metodologia: els nens treballen amb persones de la seva confiança i que parlen el seu idioma. Està dissenyat, per tant, de manera que pugui ser aplicat per les persones de referència habituals dels nens: professors, educadors, personal de salut, líders comunitaris i no per experts internacionals, seguint així les recomanacions internacionals per a les intervencions psicosocials. S'ha aplicat i avaluat des de 1999 en països com Grècia, Turquia, Iran, la Xina, Sri Lanka i altres.
Els impulsors d'aquesta iniciativa recorden que nens i adolescents "no només són la part més vulnerable de la població que està exposada a la guerra, a les crisis o als desastres naturals, sinó que també representen el futur del seu país després d'aquest tipus d'esdeveniments traumàtics". Per això consideren molt important "invertir en la seva recuperació després de la crisi, no només per alleujar el seu sofriment, sinó per crear la condició emocional per que puguin aprendre i millorar el seu futur".
Projecte amb tres fases
El projecte compta amb tres etapes. A la primera Pallassos Sense Fronteres treballarà directament amb infants amb l'objectiu de crear una millor condició d'estat d'ànim, tant en nens com en les seves famílies, i construir records d'experiències passades divertides i de joc conjunt amb els espectacles i la intervenció dels pallassos al terreny. En segon lloc, els mestres o similars seran capacitats en la Teaching Recovery Techniques (TRT). I finalment, Pallassos Sense Fronteres tornarà a seguir treballant amb la infància i farà un seguiment consolidant "els beneficis de la TRT , donant elements positiu per a la seva condició emocional" i al mateix temps també servirà per formar a pallassos "per fer una monitorització dels nens i nenes per tal de detectar aquells que necessiten ajuda addicional".