La UAB i el Sincrotró Alba col·laboren en la cerca de noves vacunes per a peixos
9 d'octubre de 2018 a les 9:39Un equip de la UAB investiga al Sincrotró Alba alternatives a les vacunes convencionals per millorar la qualitat i producció de les piscifactories ja que les malalties víriques són una de les majors preocupacions per a la indústria de l’aqüicultura.
Una infecció en una piscifactoria pot contagiar-se molt fàcilment i causar estralls en tota la producció. Per aquest motiu els controls sanitaris són elevats i als peixos se’ls administren vacunes que, tanmateix, tenen certs inconvenients, com el cost de producció i administració o els riscos ambientals i de reversió de la malaltia. Ara, la investigació d’especialistes de la UAB al Sincrotró Alba buscar posar-hi remei.
Nerea Roher, investigadora de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) i del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia de la UAB, indica que la vacuna que plantegen es basa en unes nanopartícules formades per proteïnes del virus que causa la malaltia. Les vacunes convencionals s’administren per injecció, mentre les nanopartícules es donen per via oral amb el menjar, fet que provoca molt menys estrès als animals i té un cost d’administració molt menor.
Els resultats obtinguts al laboratori de la UAB amb peix zebra i truita arc iris, publicats a Frontiers in Immunology*, indiquen que aquestes nanopartícules són bones candidates per a fer-ne una vacuna contra malalties víriques dels peixos. Des de la universitat indiquen que ara volen confirmar aquests resultats i observar què passa exactament dins les cèl·lules dels peixos. Per això investiguen a la línia de microscòpia d’infraroig MIRAS del Sincrotró Alba.
D’una banda, han introduït el virus inactivat en un grup de cèl·lules, per tal que causi una resposta immunitària, tal com passa en amb les vacunes. De l’altra, han tractat altres cèl·lules amb les nanopartícules, formades per proteïnes d’aquests virus. Analitzant-les amb la llum de sincrotró i comparant els seus resultats, comprovaran si les nanopartícules són capaces de despertar en les cèl·lules la mateixa resposta immunitària que genera el virus. Si és així, vol dir que les nanopartícules són adequades per protegir les cèl·lules d’una futura infecció vírica.
Roher comenta que “d’aquesta manera podem assumir que l’animal seria capaç de respondre eficaçment davant un virus real”, mentre que Manel Sabés, investigador de la UAB i d’Alba, agfegeix que l’anàlisi amb la microscòpia d’infraroig del Sincrotró permet “veure la resposta de les cèl·lules a gran resolució i de manera global, el que ens ha de permetre reforçar els resultats obtinguts”.
Les vacunes que està desenvolupant l’equip de la UAB són per tres malalties greus – poden arribar a una taxa de mortalitat del 100% – i freqüents en peixos marins i salmònids: la necrosi nerviosa, la necrosi infecciosa pancreàtica i la septicèmia hemorràgica. La propera etapa de l’estudi serà provar les vacunes en diverses espècies de peixos per veure si desperten la mateixa resposta immune que s’ha vist a nivell cel·lular.