La UAB impulsa un Pla de Mobilitat i el rector proposa actuacions valentes per potenciar el transport públic
20 de juny de 2007 a les 0:00La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha constituït la Taula de Mobilitat que comptarà amb la participació d’Administració, Universitat, usuaris i operadors de transport i que funcionarà com un òrgan de debat i consulta sobre les millores a fer a l’accessibilitat al campus. Una de les primeres iniciatives a assolir serà l’elaboració d’un Pla per la Mobilitat i l’Accessibilitat. La constitució, a la sala de Juntes de l'edifici del Rectorat, ha comptat amb la presència de Manel Nadal, secretari per a la Mobilitat del govern de la Generalitat de Catalunya, i de Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Segons l'Enquesta d'Hàbits de Mobilitat de la UAB de 2006 cada dia arriben a l'Autònoma unes 40.000 persones. D'aquestes el 53 percent ho fa amb transport col·lectiu mentre que el 41 percent ho fa amb vehicle privat i només prop d'un 6 percent ho fa amb mitjans no mecanitzats. Manel Nadal, però, indica que hi ha una dada preocupant ja que es detecta una tendència a la baixa en l'ús del transport públic.
Des de la UAB indiquen que aquest model de mobilitat es tradueix en greus impactes a nivell ambiental (consum, emissions, etc), a nivell social (espai públic destinat a ús privat, afectació dels serveis públics de transports, desigualtat en les oportunitats d'accés, etc) i a nivell econòmic (pèrdua de competitivitat de la UAB, malbaratament de recursos limitats, pèrdua de temps productiu, increment del cost del transport, etc.) i per això cal impulsar mesures de potenciació del transport col.lectiu davant l’ús del vehicle privat.
El Pla Director de la Universitat Autònoma de Barcelona 2006-2009 ja remarca la necessitat de gestionar la mobilitat que genera de forma integral amb dos objectius bàsics. Per una banda, incrementar la seva competitivitat territorial respecte altres universitats i, per l'altra, intentar minimitzar els greus impactes que provoca la mobilitat que genera el campus, ja siguin ambientals, socials o econòmics.
En aquest sentit, la UAB planteja la necessitat d'aprovar un Pla Estratègic d'Accessibilitat que marca els principis bàsics del model de mobilitat que es vol tenir i les línies estratègiques principals que cal seguir. Aquestes línies mestres es poden agrupar entre les que volen fomentar un ús més racional del vehicle privat i les que volen potenciar els mitjans alternatius.
A més, el Pla d'Acció d'Accessibilitat proposa el foment de la participació de la comunitat universitària en el disseny de la política de mobilitat a la UAB amb la creació de la Taula de la Mobilitat com a òrgan de participació de la comunitat universitària i altres agents implicats en l'elaboració, aplicació i seguiment del Pla de Mobilitat de la UAB. Segons Nadal, aquest pla ha de parlar "més de gestió que d'infrastructures" amb debat sobre qüestions com la politica tarifària i la possibilitat d'implantar un títol específic per a la UAB.
El rector de la UAB, Lluís Ferrer, remarca que el rectorat serà valent en la posada en marxa de les propostes de la Taula de Mobilitat. Lluís Ferrer indica que s'han d'assolir mesures que potenciïn el transport públic davant el col.lectiu i posa com exemple la possible restricció o cobrament per a l'aparcament.
L'acte va comptar amb la presència de representants del teixit associatiu. Així, Joaquim Simón, de Bellaterra contra la interpolar, planteja que es potenciïn la xarxa de camins per connectar amb les poblacions de l'entorn i remarca que actualment "estan força malmesos". Simon critica l'estudi informatiu que s'ha licitat sobre el Vial Interpolar i afirma que és contradictori "voler més transport públic i fer més carreteres". Manel Nadal replica que el Vial Interpolar és una via urbana "i no una via ràpida" i que l'estudi licitat vol fer compatible aquesta via amb un carril-bici.
Per la seva banda, un representant dels estudiants va criticar l'alt cost que té per als estudiants el transport públic al llarg de l'any i va proposar que s'implanti un pagament baix a la matrícula que costeji un abonament anual. Tant Nadal com Ferrer van recollir la proposta estudiantil. El rector recorda que si l'estudiant arriba al campus amb transport públic farà un hàbit de l'ús del transport col.lectiu, mentre que Nadal es mostra disposat a estudiar sistemes d'abonaments nous amb una oferta anual i assequible per a joves i treballadors.